Sedam najvećih grešaka koje možete učiniti u 30-im

Lifestyle 11. dec 201517:07 > 17:21
Izvor: Pixabay

Tridesete godine života su za većinu osoba obično vrijeme kada treba "stisnuti kočnicu" ili "stati na loptu" nakon burnih 20-ih u kojima su se izlagali rizicima i pokušavali pronaći sebe.

Mnogi tridesetogodišnjaci ovo vrijeme iskoriste kako bi se što bolje pozicionirali u kompaniji, unaprijedili ljubavni vezu ili čak zasnovali porodicu.

Stranica Qoura pokrenula je istraživanje među svojim korisnicima sa pitanjem “Koja je vaša najveća greška u 30-im i šta ste naučili iz nje?”. Na osnovu odgovora sastavljena je lista grešaka koje bi trebali izbjegavati svi oni koji su zakoračili u treću deceniju života.

1. Niste vođeni svrhom
Mnogi tridesetogodišnjaci u jednom trenutku shvate da su zbog svoje uspješnosti ili bogatstva izgubili svrhu, cilj u poslu. To se dogodilo i dizajner Jacku Sheuu kada je imao 35. “Shvatio sam da ako nemate više cilj u poslu, onda bi vaša opsesija trebala postati da ga nađete. Trebalo mi je više od godinu dana da ga nađem”, rekao je Sheu i poručio da “ne stajete dok ne nađete svoj cilj, a kada ga nađete to će te odmah i znati”.

2. Ne postavljate finansijske temelje za budućnost
Ukoliko ste u svojim 20-im razvili potrošačke navike nije kasno da mislite na svoju budućnost. Naprotiv, sada je pravo vrijeme za to. Jedan korisnik Quora rekao je da je tek u poznim godinama shvatio koliko je pogubno za njega bilo trošenje koje je činio u 20-im i 30-im godinama. “Da sam umjesto trošenja novac investirao mogao sam se komotno penzionisati sa 44. godine”,priznao je on.

3. Zanemarujete privatne odnose
Mnoge osobe u ovom dobu rade na odgovornijim pozicijama nego što su radili kada su imali 20-ak godina, što znači – više posla. Microsoftov dizajner Michael Dorian Bach upozorava ovakve osobe da “ne rade samo u životu”. “Što ste stariji teže ćete održavati sadržajne odnose sa drugima. Njegujte odnose koje ste uspostavili dok ste bili mladi”.

4. Ne provodite dovoljno vremena sa roditeljima
Vrlo je lako zaboraviti da su vaši roditelji iz dana u dan stariji. Nemojte da žalite cijeli život što ste ih uzimali olako. “Kada sam imao 34 godine spustio sam slušalicu ocu dok smo se raspravljali i nikada mu nisam uzvratio poziv. Ubrzo je umro od gušenja. Nikada svoj postupak neću prežaliti. Izvini oče”,napisao je poduzetnik i blogger James Altucher.

5. Zanemarujete svoje zdravlje
Utrka za što uspješnijom karijerom može često biti pogubna za zdravlje. “Budite zdravi. To vam mora biti prioritet broj 1. Ne dopustiti da uđete u tridesete tako što ćete biti stalno spori i umorni”, napisao je korisnik Bach.

6. Mislite da kada budete “potpuno spremni” tek onda možete imati porodicu
Ne postoji pravo vrijeme za osnivanje porodice. Jedna od najčešći stvari zbog kojih žale brojni korisnici Quora je to što su dugo čekali da dobiju djecu. Također, većina njih se složilo da su tridesete ‘pravo’ vrijeme za odluku da li neko želi imati djecu.

7. Prestali ste se zabavljati
Samo što nemate više 20 godina ne znači da se morate prestati zabavljati. Korisnik Bach je priznao da je proveo pola života pokušavajući da se obogati što ga je samo činilo nezadovoljnijim. Izađite sa nekim bitnim za vas, odvedite djecu na putovanje, otiđite sa prijeteljima na konceret i zapamtite da “džaba vam novac zbog kojeg crnčite ako ćete biti nesretni”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.