Savjet majstora: Umjetnost samoodbrane u visokim potpeticama

Lifestyle 15. dec 201517:32 > 19:13
Podijeli:
Izvor: Facebook

Ime: Visoke potpetice. Starost: Nešto starije od 5.000 godina. Pojava: Elegantna i smrtonosna. Na ovaj način počinje članak na The Guardianu, koji opisuje najpopularniji ženski predmet u garderobi, koji se može koristiti kao smrtonosno oružje.

Naime, kanadski instruktor samoodbrane Avital Zeisler je napravio strategiju sa žene pomoću koje se mogu odbraniti samo ako su u visokim potpeticama, jer pomoću njih napadača mogu zaustaviti udarcem sa fatalnim posljedicama.

On svoja predavanja planira iznijeti i van okvira Kanade, te organizovati seminare za sve žene koje nose visoke potpetice na cipelama, koje su najbolji alat za samoodbranu.

Iako neki doktori tvrde da one loše utiču na zdravlje, pospješuju hronične upale zglobova, Zeisler, bivši plesač i instruktor izraelske vještine Krav Maga ima nekoliko savjeta za pripadnice ljepšeg spola.

1. Izujte ih i počnite bježati od napadača.
2. Ukoliko ste dovoljno vješte, počnite bježati u njima.
3. Borite se u njima.

Ukoliko izaberete opciju broj tri, visoke pete vam mogu pomoći u samoodbrani u više položaja. Ukoliko vas je napadač oborio na pod, defanzivnim udarcem mu možete nanijeti teške ozljede ukoliko ga pogodite u bilo koji dio tijela. Ukoliko ženska osoba ima atletske predispozicije, udarcima petom iz stajaćeg položaja može nanijeti napadaču fatalne udarce ako ga pogodi u grudni koš ili glavu.

I za sam kraj, par štikili sa visokom i oštrom petom može biti jako efikasno oružje, budući da uzrokuje ubodne rane. Zeisler poručuje da je žena sa štiklom u ruci jednak ekvivalent muškarcu sa maljem, a u svojim video tutorijalima pokazuje sve jednostavne načine na koji se žene samo pomoću štikli mogu odbraniti.

“Da li žene trebaju razmisliti o kupovini oružja kao alternativi”, upitan je instruktor, na što je šaljivo odgovorio: “Da, ali im pištolj neće dobro stajati na nogama. Izgledat će smiješno”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.