Francuska premršave manekenke šalje u zatvor

Lifestyle 18. dec. 201511:36 > 15:54
Podijeli:
Izvor: Reuters

Francuska je donijela novi zakon koji propisuje da manekenke moraju da imaju ljekarsko uvjerenje o tome da nisu premršave ukoliko žele da se bave manekenstvom. U suprotnom mogu da se suoče sa kaznom do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 75.000 eura, objavio je Guardian.

Francuski parlament donio je novi zakon kojim je predviđeno da svi modni časopisi moraju jasno da obilježavaju sve fotografije ljudskog tijela koje su prošle bilo kakve korekcije ili retuširanje u “Photoshopu”. Namjera je da se na ovaj način modnoj industriji propiše minimalni indeks tjelesne težine koje manekenke moraju da imaju da bi reklamirale njihove proizvode.

Poslanici su se složili da doktori mogu da procijene koja manekenka je premršava, uzimajući u obzir više faktora kao što su visina, godište i tjelesna građa.

Nove mjere donijete su u okviru nacionalnog plana za borbu protiv anoreksije i bulimije, koje su veoma rasprostanjenje u francuskoj modnoj industriji. Procjenjuje se da u toj zemlji između 30.000 i 40.000 ljudi, među kojima je najviše adolescenata, boluje od anoreksije i drugih poremećaja u ishrani, često sa fatalnim posljedicama po zdravlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.