Ko je ona jedna nepodnošljiva osoba iz vaše firme?

Lifestyle 20. dec 201519:58 > 20:03
Izvor: morgueFile

Apsolutno nije bitno gdje radite i koliko zarađujete, budući da svako okruženje ima "onu jednu osobu" koja je istinski nepodnošljiva.

Takve osobe, kada ih upoznajete čine se jako ljubaznim, i generalno mislite da su dobro društvo, ali jako malo vremena će vam trebati da shvatite da je upravo to onaj lik iz vaše firme koji od vašeg radnog vremena, odnosno boravka u blizini te osobe pravi živi pakao.

I ne samo što to iritira vas, i većinu vaših kolega, Harvard Business School tvrdi da to vašu kompaniju košta novca. Ova prestižna škola slučaj naziva “Toksični kolega”, i utvrdili su da svaka kompanija koja traži “savršenog radnika” zapravo uvijek dobije “toksičnog kolegu” na istraživanju koje su proveli među 50.000 radnika u 11 američkih kompanija.

Toksičnog kolegu deifinišu kao radnika koji svojim ponašanjem šteti kompletnoj organizaciji posla, ljudima, ali i imovini kojom firma raspoloaže. Zbog njega firme gube klijente, novac, dioničare i ko zna šta sve ne. Daleko najveći problem je to što se to uopće na papiru ne vidi. 

Kako ga prepoznati?

Zrače nevjerovatnim samopouzdanjem, jako su samostalni i strogo poštuju sva pravila. Da bi stvar bila još gora, pored toga što su zarazni za okolinu obično su oni koji dobro rade svoj posao (ili se bar tako čini) pa često ni ne možete naći razlog da se žalite, kako bi ga se riješili.

Harvard savjetuje, ovakvim ljudima “dajte dovoljno konopca i sami će se objesiti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.