Turska: Cijeli grad ukrasili sa 100 tona voća

Lifestyle 10. nov 201408:24 > 12:50
Podijeli:
Izvor: ANADOLIJA/Lale Köklü

U južnom turskom gradu Mersinu traju pripreme za Peti Međunarodni festival agruma tokom kojeg će se iskoristiti pola miliona agruma, odnosno 100 tona, za ukrašavanje grada.

Građani Mersina su od limuna, naranči, grejpa i mandarina napravili razne figure životinja, automobila ili maski. Bulevar “Adnan Menderes” u kojem će se festival održati već sada liči na veliki raskošni vrt agruma.

Na festivalu, koji će se održati 15. i 16. novembra, prisustvovat će gosti iz najmanje 26 država svijeta.

Predsjednik Privredne komore u Mersinu i šef izvršnog odbora organizacijskog tijela festivala Abdullah Ozdemir istaknuo je kako je ovaj festival postao prepoznatljiva manifestacija u Mersinu, gradu koji proizvodi čak 40 posto agruma koje Turska izvozi.

“Koristimo naše proizvode i ukrašavamo grad. Želimo svijetu predstaviti naše proizvode od kojih živimo. Cilj nam je poticanje proizvodnje ovog voća u zemlji”, naglasio je Ozdemir.

Istaknuo je, također, kako će se voće, koje je korišteno za ukrašavanje grada i koje nije unušteno, nakon festivala podijeliti građanima i posjetiteljima.

Inače, u Mersinu se godišnje proizvodi oko 3,6 miliona tona agruma, što ovaj grad čini jednim od vodećih u ovoj proizvodnji.