Zaposlenicima je neugodno pregovarati o plaći

Lifestyle 12. nov 201415:17 > 15:40
Izvor: EPA

Za većinu zaposlenika ili kandidata za neki posao "najškakljiviji" su pregovori o plaći, pokazalo je istraživanje portal MojPosao u kojem je sudjelovalo više od 300 ispitanika.

Najviše ispitanika, njih 36 posto, kaže da im je pregovaranje o plaći izuzetno neugodna situacija, a najčešća pitanja koja ih pritom muče su kako započeti razgovor, kakvu plaću poslodavac smatra primjerenom, te
što ako drugi kandidat dođe s “nižom ponudom” koja će poslodavcu biti prihvatljivija.

“Nikad nisam tražio povišicu. Nekako se uvijek bojim da će šef imati bolje argumente zašto ne dati povišicu”, naveo je jedan ispitanik, dok drugi ističe: “Ne volim moljakati. Smatram da bi šef sam trebao nagrađivati radnike“.

Za 35 posto ispitanika pregovaranje o plaći nije ugodno, ali kažu da se snalaze, iako ih također brine da ne traže previše ili da će se precijeniti. “Sram me tražiti onoliko koliko smatram da moj posao vrijedi i da mi je dostojno za život”, otkrio je jedan od ispitanika.

Svega 29 posto ispitanika kaže da nemaju problema s pregovaranjem o plaći jer znaju koliko vrijede. “Uvijek samouvjereno o tome razgovaram”, kaže jedan ispitanik, a drugi zaključuje: “Komunikativnog, elokventnog, sposobnog i dobrog radnika treba naći i zadržati”.

Na veću plaću utječu edukacija, iskustvo i unapređenje na višu poziciju.

Podaci prikupljeni putem servisa MojaPlaća pokazuju da ispitanici s manje od godinu dana radnog iskustva u prosjeku imaju 17 posto nižu plažu od prosječne hrvatske plaće (5335 kuna).

Oni s godinom do dvije radnog iskustva zarađuju 8 posto nižu, a radnici s tri do pet godina iskustva 4 posto višu plaću od prosječne.

S deset godina staža ispitanici imaju 9 posto višu plaću od prosječne.