Pročitajte koji je najveći znak da je vrijeme da date otkaz

Lifestyle 22. feb 201616:47 > 16:49
Izvor: N1info

Postoji mnogo dobrih razloga koji govore da je vrijeme da date otkaz: vaše vrijednosti nisu usklađene sa onima od vašeg poslodavca; ne slažete se sa šefom; niste strastveni u poslu koji radite; pregorjeli ste; imate bolju ponudu.

No, možda najveći znak da je vrijeme da se “riješite” starog posla je onaj “čudni” osjećaj u želucu koji ponekad svi imamo kada se vikend privodi kraju, a taj osjećaj je poznat kao i “Nedjeljni noćni bluz“.

Naravno, svi mi povremeno imamo napade “bluza” – melanholije i to posebno nakon zabavnog vikenda ili onda kada znamo da nam je nadolazeća sedmica prepuna obaveza. Ustvari, prema jednom istraživanju čak ogromnih 76 posto Amerikanaca kažu kako osjećaju “Nedjeljni noćni bluz”.

No, ako svaku nedjelju provodite u anksioznosti, depresiji, strahu ili jecajući na kauču, i ako svaku nedjelju navečer pripremate e-mail u kojem piše “Bolestan/sna sam” uoči ponedjeljka, vjerovatno je vrijeme da idete dalje.

“‘Nedjeljni noćni bluz’ može biti uobičajen fenomen za svakoga”, kaže Lynn Taylor, ekspertica u polju rada i autorica knjige “Ukroti svoga užasnog kancelarijskog tiranina: Kako savladati ponašanje djetinjastog šefa i napredovati u svome poslu”.

Ukoliko se stalno osjećate zarobljeno, beznadno ili anksiozno u vezi vašeg posla sedmicama ili mjesecima dok se približava ponedjeljak – vrijeme je da potražite zelene pašnjake“, naglasila je Taylor.

Kaže i da zapisivanje osjećaja na papir uvijek daje jasnoću stvarima. “Bilo bi jako efikasno kada biste zapisivali svoje misli u slobodnoj formi, odnosno kao da vodite razgovor”, dodaje Taylor. “Na primjer: ‘loše mi je kad pomislim na šefa i njegovo ponašanje prema meni‘”, navodi Taylor. Dok čitate to što ste zapisali, vaši osjećaji se mogu bolje procesuirati u određene akcije”, kaže Taylor.

Život je prekratak da biste ga protraćili na posao koji uzrokuje patnju i stres, dodala je ova ekspertica.

Anksioznost se može odraziti i na vaš slobodan vikend i to ne samo da će ‘ukrasti radost’ slobodnim danima, nego kompromituje i vaše zdravlje također. Ključna stvar koju treba da zapamtite jeste da imate izbora. Budućnost vaše karijere je ograničena samo vašom maštom”, zaključila je Taylor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.