Rezultati istraživanja: Debljina košta kao i ratovi

Lifestyle 20. nov 201413:01
Izvor: EPA

Posljedice gojaznosti na globalnom nivou koštaju dva biliona dolara, jednako kao i ratovi, navodi se u izvještaju američkog instituta McKinsey.

Više od 2,1 milijarde ljudi u svijetu, gotovo 30 posto populacije, pate od prekomjerne težine ili pretilosti, što stvara godišnji trošak od dva biliona dolara, a to otprilike jednako troškovima ratova i pušenja, i skuplje od alkoholizma, navodi McKinsey.

Izračunati financijski trošak kombinacija je gubitka produktivnosti zbog bolesti uzrokovanih debljinom i troškova zdravstvenog sistema.

Postotak pretilih ljudi, kojih je u svijetu već dva i po puta više nego pothranjenih, mogao bi do 2030. godine doseći i 50 posto, upozorava se u studiji.

Pretilost je jedan od prva tri društvena tereta koja generiraju ljudi“, tvrdi institut. Njegovi naučnici pozivaju da prihvaćanje široke ambiciozne politike i globalnog sistemskog odgovora na taj rastući problem.

Te inicijative morale bi se više fokusirati na promjene u društvenom okruženju nego se oslanjati na individualnu odgovornost“, napominje McKinsey.

U Rimu se istodobno održava trodnevni svjetski summit o gladi. Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan rekla je poslanicima u srijedu da je potrebno popraviti “slomljeni” svjetski prehrambeni sistem.

Dio ovog neuravnoteženog svijeta i dalje umire od gladi. Drugi dio se ‘puni’ do gojaznosti“, rekla je. “Svjetski prehrambeni sistem je slomljen i oslanja se na industrijsku proizvodnju nikad jeftinije prerađenu i nezdravu hranu“, naglasila je, dodavši da je u nekim dijelovima svijeta manji trošak uvoziti hranu nego je lokalno proizvoditi.

Sve je zemlje svijeta pozvala da “u suradnji s civilnim društvom, znanstvenicima i privatnim sektorom pronađu pravo rješenje za dobro zdravlje”.