Autobus kao gorivo koristi ljudski izmet i otpatke hrane

Lifestyle 21. nov 201412:26 > 12:29
Izvor: Snapshot YouTube

BioBus, autobus od 40-ak sjedišta pogonjen biometanom, smjesom ljudskog izmeta i otpadaka hrane, obavio je svoje prvo putovanje između zračne luke u Bristolu do Batha, prevaliviši oko 32 kilometra.

https://youtube.com/watch?v=6bIQcI096pg

Plin za autobus koji bi trebao pridonijeti čišćem zraku i zaštiti okoliša, proizvodi obližnja tvornica za pročišćavanje otpadnih voda Wessex Water, kojom upravlja energetska tvrtka GENeco.

Samo jedan spremnik plina odgovara godišnjem izmetu što ga proizvede pet osoba, navode stručnjaci. Nadaju se da će autobus, koji je oslikan tako jasno ukazuje na koji je izvor pogonjen, pridonijeti zaštiti okoliša i pokazati da su ljudski otpad i ostaci hrane vrijedni izvori energije.

Nadalje, samo jedan spremnik biometana dovoljan je da BioBus prevali udaljenost od 305 kilometara.

Mohammed Saddiq, generalni direktor GENeca, rekao je da tvrtka proizvodi biometan i za opskrbu kućanstava prirodnim plinom. Tako je ove sedmice počela isporučivati plin iz ljudskog otpada za potrebe 8300 kućanstava.

Tvornica za preradu otpadnih voda u Bristolu na godinu preradi 75 miliona kubnih metara kanalizacijskog otpada i 35.000 tona ostataka hrane. Može proizvesti 17miliona tone biometana na godinu, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci imaju i daleko veće projekte pa vjeruju da bi se u budućnosti tehnologija proizvodnje “bio baterija” mogla primijeniti na mobitele, smartphone, tablete i laptope.