Trebinje: Pijetao nosi jaja i izgubio volju da ganja kokoške

Lifestyle 19. maj 201619:24 > 20. maj 2016 07:34
Izvor: N1

U trebinjskom naselju Hrupjela, u domaćinstvu Boljanović pijetao je počeo da nosi jaja neobičnih oblika. Pijetao star godinu dana kupljen je u Ljubinju. Izgubio je i raskošan rep, ali i volju da ganja kokoši.

Kupili pijetla, dobili kokoš. Ranko i Zora Boljanović nisu mogli ni slutiti da će pijetao kojeg su prije pola godine kupili nositi jaja. Neobičnih oblika – mala i duguljasta. Prva tri mjeseca nisu primjetili čudno ponašanje pijetla Peje.

“Na pijevcu tada nismo primjetili ništa posebno, normalno se razvijao, kada se razvio poslije tri mjeseca primjetili smo da dobije nervozu, strahovito ponašanje koje odudara od normalnog, kriještao je, vrištao, skakao, i to ga uhvati po 10 minuta”, otkrio je Ranko Boljanović.

Nakon toga primjetili su da liježe u kokošije gnijezdo, ali i da ne pokazuje interes da ganja kokoši.

“Počeli smo ga pratiti, pitali smo se zašto liježe, što leži, kad jednom nađemo jaje pod njim, to je ono dugo koje je prvo snio”, kazao je Ranko, dok je njegova žena Zora Boljanović dodala:

“Uznemiri se, počne da kvrči, čas u gnijezdo, pa iz gnijezda, a kad snese jaje počne da pjeva. Veterinari kažu da nisu se susretali s ovakvim slučajem ali da u medicini ipak postoji”.

Jaja ne nosi često, te prođe i po 10 dana dok ne snese drugo. Boljanovići kažu da jaja nemaju žumance, a prilikom kuhanja bjelanca budu normalna. A sve je više onih koji pokazuju interes za kupovinom ovog čudnovatog pijetla, no Ranko čeka pravu ponudu.

Iz Dubrovnika se jedan javio i rekao je da je zainteresovan i da će kao garanciju donijeti 500 eura.

Vijest o ovom neobičnom događaju brzo se proširila, pa je u domu Boljanovića svakim danom sve više posjetilaca koji žele da vide ovog neobičnog pijetla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.