U ski centar na Kosovu uloženo 410 miliona eura

Lifestyle 23. nov 201412:00 > 12:01
Izvor: Anadolija

U izgradnju najmodernijeg ski centra na Balkanu, Brezovica smještenom u jugozapadnom dijelu Kosova, udaljenom oko 60 kilometara od Prištine, koji se nalazi na sjeverozapadnoj strani Šar planine, na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara, bit će uloženo 410 miliona eura.

Predviđeno je da se izgradi više od 100 kilometara staza, 35 staza u prvoj fazi i 25 u drugoj, oko 20 ski liftova i ostala infrastruktura potrebna za moderan turizam. Izgradnja će početi na ljeto 2015. godine i trajat će 18 godina, a bit će podijeljena u tri etape. Brezovica je data na koncesiju od 99 godina.

“U prvoj fazi se očekuje kompletno renoviranje već postojećeg ski centra na Brezovici. Uklonit će se sve žičare i stari objekti i sve će kompletno biti izgrađeno novo. Predviđeno je, također, da se počne izgradnja turističkog sela u kome će biti hoteli, restorani i nekoliko drugih pratećih objekata. Bit će izgrađen i Aqua park u dijelu predviđenom projektom”, kaže Azem Rexhaj, predsjedavajući Međuministarskim upravnim odborom Vlade Kosova.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

U prvoj fazi, koja će trajati tri godine, također će se proširiti putevi i izgraditi parkinzi, nabavit će se mašine koje će proizvoditi vještački sneg i u sve to bit će uloženo 165 miliona eura. Rexhaj kaže da će početkom 2016. biti izgrađene i predate na upotrebu prve žičare i staze.

Ulaganje u Brezovicu omogućit će otvaranje više od 3.000 radnih mjesta od kojih će više od 920 biti direktno uključeno u turistički centar, dok ostala mjesta uključuju proces izgradnje centra.

Rexhaj kaže da je procedura pripreme dokumentacije i izbora adekvatnog investitora trajala nekoliko godina.

Koncesija i javno-privatno partnerstvo

U turistički centar Brezovica, koji pripada opštini Štrpce sa većinskim srpskim stanovništvom, od 1999. godine ništa nije ulagano. Iako su svi bili svjesni da je jedini spas u privatizaciji, do nje nije došlo zbog spornog vlasništa nad imovinom. Vlada Srbije je trvrdila da polaže pravo na imovinu društvenog preduzeća “Ineks ski centar” na Brezovici, dok je s druge strane Kosovska agencija za privatizaciju, prema kosovskim zakonima, mogla da privatizuje sva preduzeća na Kosovu, koja su status “društvena“ imala do 1989. godine. Zbog loše politčke klime i suprostavljanju Srba toj privatizaciji, Kosovska agencija za privatizaciju više puta je odustajala od prodaje te imovine.

Da bi se prevazišao ovaj problem Vlada Kosova se odlučila da klasičnu privatizaciju (prodaju) zamijeni davanjem Brezovice pod koncesiju na period od 99 godina. Angažovana je Jill Jamieson, svjetski poznat stručnjak, koja je dizajnirala zakonski i finasijski koncept davanja pod koncesiju u kombinaciji javno-privatnog partnerstva. Jamieson je već bila savjetnik Vladi Kosova pri izradi sličnog projekta davanja pod konzorciju Međunarodnog aerodroma Priština.

Amerikanka Jill Jamieson kaže da je najprije uspostavila kontakte sa renomiranim kompanijama i organizovala konferencije u nekoliko zemalja gdje je predstavila projekat Brezovice.

 “Bez sumnje ovo je bio težak projekat i pun izazova. Prvo smo promovisali ideju za privlačenje stranih investitora na Kosovo, što nije bio lak posao zato što nema istorije uspješnih investiranja u zemlji, pa su investitori bili skeptični. Stoga je privlačenje stranih investitora bilo jako teško. Trebalo je da obezbijedimo da imamo dobru tendersku  dokumentaciju koja štiti investitora i da istovremeno sačuvamo interes Kosova”, kaže Jamieson.

Ona napominje da je cijeli projekat bio jako osjetljiv i zbog činjenice da se Brezovica nalazi u opštini Štrpce, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, ali da je njena ekipa bila otvorena za sve. Jamieson je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa gradonačelnikom opštine Štrpce Bratislavom Nikolićem, koji je pomogao u objašnjavanju ovog projekta svojim sunarodnicima.

 “Mi ćemo ponovo razgovarati sa stanovnicima te opštine kako bi smo im objasnili plan razvoja i kako bi se oni osjećali dobro. Ali, koncept investiranja 400 miliona eura u opštinu Štrpce je nešto što bi trebalo da ih podigne, kao i sve ostale. Ideja je da se oni razviju, nudeći im posao i prihode”, navodi Jamieson.

Prema njenim riječima, izgradnja turističkog centra Brezovica nudi velike mogućnosti ne samo Srbima ili Albancima, već cijelom Kosovu.

 “Godinama se spekulisalo ko će graditi Brezovicu, Srbi ili Albanci? Na kraju imamo stranog investitora koji treba da ujedini Srbe i Albance u nečemu što je dobro za obje strane”, kaže Jamieson.

Ona dodaje da će od ovog projeka imati koristi ne samo Štrpce i Kosovo, već cio region Balkana koji će dobiti ski centar svjetske klase.