Barbie astronautkinja na letu u bestežinskom stanju

Lifestyle 05. okt. 202107:46
Podijeli:
Izvor: Mattel/Handout via REUTERS

Barbika u verziji italijanske astrounautkinje Samanthe Cristoforetti lansirana je na letu u bestežinskom stanju kako bi nadahnula djevojčice da razmisle o karijeri u istraživanju svemira te općenito o STEM području.

Da bi obilježio sedmicu svemirske šetnje od 4. do 10. oktobra, koji je ove godine posvećen ženama u svemiru, proizvođač igračaka Mattel Inc. sarađivao je s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) i Samanthom Cristoforetti koja se priprema za svoju narednu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici u aprilu.

Kao dio projekta, lutka koja nalikuje Cristoforetti na izvjestan način slijedi pripreme koje svaki astronaut prolazi uvježbavajući se za let misiju u svemiru, putujući i plutajući na letu u bestežinskom stanju iz baze ESA-e u Njemačkoj.

“Lutkica Samantha već je bila na paraboličnom letu pa već ima neko iskustvo s bestežinskim stanjem. Zaista se nadam, uspijemo li pobuditi neko oduševljenje kod djevojčica, možda će te snimke zapaliti iskru u srcima nekih od njih i to će biti čudesno”, kaže 44-godišnja Cristoforetti u videoporuci.

Barbika ne samo da prolazi pripreme već svoje iskustvo dijeli i s pratiteljima na svojoj web stranici, a prihodi projekta Samantha Cristoforetti Barbie doll donirat će se organizaciji Žene u svemiru koja će finansirati stipendije za studentice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar