Borite se s mravima? Lako ćete ih se riješiti i ovim prirodnim sredstvima

Lifestyle 27. maj. 202220:59
Podijeli:
Izvor: Unsplash

Proljetna sezona neminovno znači i povratak kukaca, a posebno mrava, koji se mogu ponovno pojaviti čak i u domovima onih koji žive u gradu. Obično žive u mravinjacima stvorenim u zemlji, u pukotinama zidova ili u pukotinama drva, a iako zimi imaju period lošeg metabolizma, ne zapadaju u zimski san.

To znači da se pri prvoj vrućini “probude” i čak mogu ulaziti u domove u potrazi za hranom za prehranu cijele kolonije. Ostaci i deserti su najpoželjnija hrana, a nije rijetkost vidjeti ih po kantama za smeće, u kuhinji ili u smočnici. Mogu se infiltrirati kroz prozore i okvire vrata, kroz pukotine u zidovima kuće ili kroz vodovodne cijevi. Biljke također donose mrave, koji su možda već tamo bili kada ste ih kupili ili donijeli izvana, piše Novi list.

Ipak, postoje načini kako da se na prirodan način riješite invazije mrava u svom domu.

Limunov sok

Napunite posudu s raspršivačem limunovim sokom i poprskajte ga u blizini otvora kao što su pragovi, prozorske klupice i pukotine u zidovima.

Cimet

Bilo u obliku eteričnog ulja ili u obliku praha, cimet ih drži podalje jer ovi insekti ne podnose njegov miris.

Metvica

Također koristan prirodni lijek u tim slučajevima. Potrebno je staviti nekoliko listova ove biljke na prozorske klupice ili oko vratiju ili 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice pomiješanih u 1 čaši vode poprskati po svim sumnjivim otvorima. Osim toga, imat ćete i prednost da vam se kućom širi osvježavajući miris.

Kajenski papar

Ima odbojno djelovanje. Pospite malo mljevenog praha na mjesta gdje vidite kolonije mrava.

Češnjak

Ima izrazito neugodan miris za mrave. Biljka češnjaka, također i ukrasna sorta, idealna je za uzgoj u vrtu.

Lovor

Izmrvljeni lovor u vrećicama od gaze čuva vašu smočnicu od mrava i ostavlja dobar miris.

Klinčići

Izuzetno su učinkovito sredstvo protiv mrava i mogu se koristiti u mnogim dijelovima doma. Ostavite cijele klinčiće na mjestima gdje ste vidjeli redove insekata, na primjer na kuhinjskom pultu, blizu podnožja.

Talog od kave

Ne ubija mrave, ali ih drže podalje. Talog od kave ( koji na ovaj način ima priliku za recikliranje) je stoga izvrstan repelent za ove insekte.

Ocat

Vrlo učinkovit ako se rasprši na najvažnijim točkama, u blizini gnijezda, na prozorskim daskama, u kuhinji, ukratko, gdje god imaju prolaz. Ocat se brzo suši, miris za nas postaje neprimjetan u kratko vrijeme, ali ne i za mrave jer njima djeluje kao repelent.

Med

Prirodna i jeftina alternativna metoda je korištenje meda koji privlači mrave i djeluje kao mamac. Stavite posude s malo meda u blizinu njihovih prolaza, a mravi će, privučeni, ući u posudu i neizbježno ostati zarobljeni u njoj.

Također, mravi ne podnose finu prašinu, pa možete, primjerice, uzeti gips i povući linije duž kućnih pragova koje će ih držati podalje od vašeg doma, poput prave granice protiv mrava, piše Novi list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar