Brazilka rođena bez ruku plijeni pažnju talentom u baletu

Lifestyle 16. feb 202116:00
Izvor: REUTERS/Ueslei Marcelino

San da postane balerina za petogodišnju Vitoriu Bueno činio se neostvariv. Rođena je bez ruku i njen invaliditet se činio kao nepremostiva prepreka, ali ova Brazilka danas je inspiracija mnogima.

Kada ju je odvela u školu baleta, dok je bila petogodišnja djevojčica, njena majka se plašila kako se Vitoria neće uklopiti. U maloj zajednici u kojoj su živjele, Vitoria je bila svojevrsna atrakcija.

Ljudi bi stajali ispred kuće u redovima kako bi je gledali”, prisjeća se majka Wanda. “Podizali bi joj rukave da bi vidjeli (tijelo bez ruku)”.

REUTERS/Ueslei Marcelino TPX IMAGES OF THE DAY

Vitoria je danas šesnaestogodišnja djevojčica a njen jedini fokus je na tome kako napraviti savršenu piruetu i druge tehničke izazove u baletu.

Redovni je član baletskog ansambla u rodnom gradu u brazilskoj pokrajini Minas Gerais, a njeni izrazito talentirani performansi koji se dijele na društvenim mrežama inspirišu mnoge, piše Reuters.

Za mene, ruke su samo detalj”, kaže mlada balerina, dodajući kako pogledom prati pokrete ruke kao da su stvarni.

Gledajući je kako s lakoćom klizi scenom u skladu sa drugim plesačima, obučena u zeleno bijelu kombinaciju, na trenutak zaboravimo kako pleše bez ruku.

Ne osjećam kao da su mi potrebne”, dodaje Vitoria.

Započela je učiti balet na savjet svog psihoterapeuta, koji je zapazio da na terapiju dolazi plešući.

Ne samo da je ostvarila san, već su snaga i fleksibilnost koje je stekla kroz ples za Bueno se pokazale presudnima. Sve svakodenvne radnje od pranja zuba do uzimanja artikala s polica u supermarketu radi uz pomoć nogu.

Postoje stvari koje ona može napraviti s nogama, a koje ja nisam u stanju uraditi ruama”, ističe Jose Carlos Perreira, njen očuh.

S preko 150 hiljada pratitelja na Instagramu, Bueno je sretna što služi kao primjer drugima.

Mi smo jači od naših nedostataka, stoga moramo slijediti snove”, zaključila je uz smiješak.

 

Komentari

Vaš komentar