Gubitak kose vas zabrinjava? Postoji jedan vitamin koji bi mogao puno pomoći

Lifestyle 06. okt 202111:24
Podijeli:
Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ako razmišljate kako stati na kraj pretjeranom gubitku kose, neka medicinska rješenja, poput estetskog zahvata, mogu se činiti dosta riskantnima, a isto tako i jako skupa. Zanima vas što bi moglo pomoći? Na sreću, nova istraživanja koja donose nove podatke bi vam mogli poslužiti kao velika ušteda ali vam i smanjiti brige. Znamo da se radi o problemu koji vam može lako narušiti svakodnevicu, ali na sreću rješenje postoji.

Kako se posljednjih godina puno govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su željeli provjeriti koliko on može pomoći kada je u pitanju sprečavanje ispadanja kose – stanju koje trenutno utječe na kvalitetu života kod 80 posto muškaraca ali i 50 posto žena koje imaju oko 50 godina.

U novoj studiji objavljenoj u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology, dva su dermatologa u njoj izjavila: “Vitamin D je sigurno dio ciklusa rasta i ispadanja kose, točnije folikula dlake.”

Kako su stručnjaci prepoznali da ovaj vitamin djeluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da provedu istraživanje kako bi provjerili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski pripravak za one koje muči pretjerani gubitak kose, piše Ordinacija.hr.

Ovo istraživanje nije znanstvenicima ponudilo jak dokaz da postoji velika poveznica između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju se na prethodne studije koje su pokazale poveznicu između niskih razina vitamina D i ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koja utječe na 3 posto i muške i ženske populacije, prema pisanju WebMD portala. Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamijenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

Moguće je da upravo utjecaj kojeg vitamin D ima na oporavak kože utječe i na oporavak tjemena.

Stručnjaci za ljepotu, poput dr. Rachele Cochran Gathers, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnovi kose, kao i da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule i stvaranja nove kose.

Do ispadanja kose dolazi kada na folikul djeluje neka štetna tvar izvana ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo funkcionirati. Normalno je ispada do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prijevremenom prekidu anagene faze i prijelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno prorjeđuje. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma (kojom je pogođen cijeli svijet, a u Hrvatskoj dodatno pogoršan potresima), bolest, hospitalizacija, kirurški zahvat, pothranjenost i lijekovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar