Hrana protiv celulita: Ovih 8 namirnica trebali bi konzumirati svakodnevno

Lifestyle 26. sep 202216:41
Izvor: Unsplash

Celulit se s razlogom naziva jednim od najvećih neprijatelja žena jer se pojavljuje kod gotovo svake pripadnice ovog spola, čak i sportašica i modela.

Gubitak suvišnih kilograma, dijete za mršavljenje, redukcija u prehrani… Sve to načini su kako dovesti svoje tijelo u red i postići lijep izgled. Međutim, čak i kada uspijemo skinuti suvišne kilograme i doći do zdrave kilaže, muku može predstavljati celulit. Celulit se pojavljuje kod osoba s povećanom razinom masnoća, ali i kod mršavih ljudi.

Ovo predstavlja bolest, nakupljanje posebne vrste masnih stanica na koje se nikakvom dijetom niti fizičkom aktivnošću ne može utjecati. S druge strane, postoji hrana protiv celulita, odnosno ona hrana koja sadrži manje estrogena i tako smanjuje mogućnost nastanka celulita. Iako se tretira prvenstveno kao estetski problem, zapravo je riječ o bolesti jer u kasnijim fazama može biti jako bolan na dodir i potrebno ga je liječiti.

Iako rijetko, može se pojaviti i kod muškaraca, no žene imaju oko 30% više masnog tkiva koje nakuplja masti.

Mogu li se riješiti celulita?

Simptom na koži, odnosno izgled celulita obično se opisuje kao narančina kora. Naziva se tako jer je kod žena vezivno tkivo slabije, a masne stanice koje ga podupiru rastu prema površini kože. To stvara izgled kože koja liči na narančinu koru.

Za pojačano nakupljanje masnog tkiva na tipičnim mjestima na kojima se pojavljuje celulit, odgovoran je i estrogen – ženski spolni hormon. On ima ulogu oslabljivanja vezivnog tkiva što je potrebno maternici kod trudnoće, no kod celulita stvara samo problem. Međutim, zbog jasne povezanosti razine estrogena i nastanka celulita, odnosno nakupljanja masnih stanica, utjecaj na nastanak celulita ima i hormonska kontracepcija. Kontracepcijske pilule te pilule za dan poslije sadrže visoku razinu estrogena koja tada utječe na slabljenje veznog tkiva i nakupljanja celulita.

Na pojačanu razinu celulita utječe i procesuirana hrana te hrana koja sadrži estrogen. Iz tog razloga postoji hrana protiv celulita koja bi trebala biti dio svake anticelulitne dijete.

Hrana protiv celulita

Celulit se događa svima, a najbolji način da ga se riješimo jest da prihvatimo da ćemo ga teško izbjeći ili ga se riješiti zauvijek. Iako postoje brojni tretmani protiv celulita, rijetko daju dugoročne i dobre rezultate, a neki mogu ostavljati i trajne ožiljke. Kreme, masti i serumi protiv celulita također rijetko pokazuju konkretne rezultate. Razlog tomu je i ono što unosimo u naše tijelo, a za dobre rezultate – to bi trebala biti hrana protiv celulita.

Narančina koža, nakupljanje masnoća i smanjeno samopouzdanje zbog nezadovoljstva izgledom su samo neke od stvari koje ne želite u svojoj svakodnevici. Kako biste to izbjegle, dobar početak može biti hrana protiv celulita. U nastavku donosimo par namirnica koje bi bilo dobro uvrstiti u prehranu, a koje mogu koristiti kao hrana protiv celulita.

1. Zeleni čaj
Zeleni čaj se često promovira kao namirnica koja pomaže u rješavanju nakupljenih kilograma. Razlog tomu je sposobnost zelenog čaja kao hrane protiv celulita da ubrzava metabolizam,

smanjuje nakupljanje masnoća u organizmu te potpomaže u reguliranju razine šećera u krvi. Sadrži teobromin i kofein, sastojke koji stimuliraju izbacivanje nakupljenih masnoća u tijelu. Odličan je odabir za osobe koje rade na gubitku kilograma. Poznat je i kao dobar čaj za detoksikaciju jer pomaže u rješavanju toksina iz organizma. U jednom danu nemojte piti više od dvije šalice zelenog čaja jer tada može imati kontra efekt.

2. Cjelovite žitarice
Pri odabiru hrane protiv celulita birajte žitarice od cjelovitog zrna poput smeđe tjestenine i smeđe riže. Ove žitarice mogu pomoći kod gubitka kilograma kao izvor energije koja se sporo oslobađa što stvara duži osjećaj sitosti u usporedbi s drugim žitaricama. Osim toga sadrže antioksidanse koji pomažu tijelu u izbacivanju toksina te se na taj način također bore protiv celulita.

3. Brokula
Osim što je ovo povrće bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, odlična je hrana protiv celulita. Brokula sadrži malu razinu kalorija uz mnogo vitamina – idealna kombinacija. Međutim, osim toga sadrži i alfa lipoičnu kiselinu, prirodnu tvar koja sprječava kolagen u tijelu da očvrsne, a što također stvara celulit. Dodajte brokulu u prehranu barem dva puta tjedno.

4. Voda
Već i vrapci na grani znaju koliko je voda važna za zdrav organizam i dobar metabolizam. Mnogi kroz dan ne unose dovoljno vode u tijelo zbog čega mogu osjećati umor, stres, razdražljivost, probleme za spavanjem, ali i brže nakupljanje masnoće. Upravo jedan od rijetkih uzroka celulita, osim genetskih predispozicija jest povećana razina toksina u organizmu. Oni smanjuju elastičnost kože i usporavaju cirkulaciju zbog čega je vrlo važno da se potakne prirodni detoksicirajući proces uz dovoljnu količinu vode.

5. Naranče

Da biste se riješili “narančine kore” dobra hrana protiv celulita upravo su – naranče. Osim što sadrže visoku razinu vitamina C zbog kojeg doprinose zdravlju kože, sadrže i metoksilirane bioflavonoide koji poboljšavaju cirkulaciju krvi. Osim toga su zaslužni za popravljanje stanične neravnoteže, a koja može dovesti do celulita.

6. Bobičasto i šumsko voće
Ako tražite namirnice koje su ukusne, a istovremeno dobra hrana protiv celulita, odaberite bobičasto i šumsko voće. Ovo voće poznato je po antioksidativnim svojstvima te pomažu organizmu u rješavanju toksina i slobodnih radikala. Unesite ovo voće u svoju prehranu svakog dana uz žitarice ili u voćnom smoothieju.

7. Riba i morski plodovi
Dok su masni sirevi i procesuirano meso velika zabrana ako tražite hranu protiv celulita, možda im zamjena može biti riba. One sadrže dobre masnoće koje pomažu u metabolizmu nakupljenih masnoća, uključujući i celulita.

8. Kajenski papar i kurkuma
Kajenski papar poznat je po tome da pomaže u sagorijevanju kalorija, a pomaže i u poboljšavanju cirkulacije u tijelu. Sve ovo potiče topljenje celulita. U tome pomaže i kurkuma koja će ubrzati cirkulaciju, smanjiti oticanje i boriti se protiv toksina sa svojom visokom razinom antioksidansa. Dodajte ove začine u svakodnevnu prehranu.

Zaključak

Celulit je tvrdokoran i nije ga se lako riješiti, a gotovo nemoguće ga je izbjeći. Jedan od načina jest prihvatiti da je on tu te uz pravilnu prehranu, dovoljno kretanja i puno vode polako raditi na tome da ga se riješite. Uz hranu protiv celulita nikako nemojte zaboraviti na micanje šećera, kretanje, tjelovježbu i micanje stresa iz života. Stres je nerijetko uzrok nakupljanja masnoća i poteškoća kod gubitka kilograma. Živite zdrav život, a vaše tijelo će izgledati u skladu s time.

Komentari

Vaš komentar