Interesantne činjenice o kraljici Elizabeti II koje su manje poznate

Lifestyle 16. sep. 202114:09
Podijeli:
Izvor: Izvor: Ben STANSALL / POOL / AFP

Britanska kraljica Elizabeta II važi za najdugovječnijeg britanskog monarha. Na prijestolju je od 1952. godine, a krunisana je 1953. U braku sa princom Filipom bila je skoro 74 godine, sve do njegove smrti 2021. godine. Njen život je pun zanimljivih detalja i na privatnom i na državničkom planu, pa i ne čudi što uživa veliko poštovanje svog naroda kao i cijelog svijeta i što je od omiljenijih monarha na svijetu.

Nadimak Lilibet

Kako kraljica Elizabeta II nije umela da izgovori svoje ime kada je bila mala, doibla je nadimak Lilibet. Tako ju je oslovljavao i njen deda kralj Džordž V i otac kralj Džord VI, kao i njen suprug pokojni princ Filip.

Služila je u Drugom svjetskom ratu

Kraljica Elizabeta II bila je učesnik u Drugom svetskom ratu, pa time postala prva žena u britanskoj kraljevskoj prodici koja je bila dio vojske. Godine 1945. pridružila se vojsci Velike Britanije i obučena je za mehaničara.

Ljubav sa princom Filipom

Kraljica Elizabeta II njen suprug princ Filip su daleki rođaci. Oboje vode porijeklo od britanske kraljice Viktorije, ona sa očeve, a on sa majčine strane. Prvi put su se vidjeli kada je ona imala osam godina, a potom su se zvanično upoznali kada imala 13 godina na vjenčanju princeze Marine i princa Džordža. Vjenčali su se 1947. godine. On se zbog nje odrekao svoje pravoslavne vjere, titula i pretenzija na prijesto u inostranstu, pa je postao britanski državljanin.

Pisma, šampanjac, zvuk gajdi, privatna pesnikinja

Britanska kraljica primi do 300 pisama dnevno. Osoblje na njih odgovara, ali ona bira koje će pročitati.

Prema riječima njene rođake kraljica Elizabeta II voli da popije čašu džina pre ručka. U toku jela pije vino i martini, a uveče obavezno šampanjac.

Elizabeta II se svako jutro budi uz zvuk gajdi. Muzičar svira ispod njenog prozora svako jutro neposredno prije devet sati.

Kraljica ima svoju privatnu pjesnikinju Kerol En Dafi. Kerol je pisala pjesme i poeme za posebne događaje koji se tiču članova kraljevske porodice.

Ima dva rođendana

Kraljica Elizabeta II slavi dva rođendana – jedan u aprilu, a drugi u junu. Prvi joj je pravi – kada je i rođena, a drugi je napravljen kako bi ispoštovala tradicija koju je uveo njen predak, da monarh sa svojim podanicima proslavi rođendan tokom ljeta kada je lijepo vrijeme uz vojnu paradu.

Vjenčanicu platila kuponima

Kraljica je imala svog ličnog „kućnog“ dizajnera koji joj je dizanirao haljine za važne događaje od kojih su najpoznatiji njeno vjenčanje i njeno krunisanje.

Vjenčanicu je platila kuponima iz državnih zaliha. Za izradu vjenčanice je bilo potrebno šest mjeseci, napravljena je od svile i bila je boje slonovače, a imala na sebi oko 10.000 bisera.

Ne treba joj pasoš za putovanje, kao ni vozačka dozvola

Ono što je posebno interesantno kod nje jeste da i dalje vozi iako je u poznim godinama. Isto tako se ponašao i njen suprug, pokojni princ Filip. Njoj nije potrebna vozačka dozvola.

U Velikoj Britaniji se dozvole izdaju u kraljično ime pa se ne očekuje da kraljica svoju dozvolu pokaže ikada ikome. Jednom prilikom je u svom automobilu provozala tadašnjeg saudijskog princa Abdulaha. On je bio prilično iznenađen.

Takođe, kraljica je obišla najviše država od svih svjetskih lidera, ali ne posjeduje pasoš. Pošto se svi pasoši u Velikoj Britaniji izdaju u njeno ime, ona je jedina osoba u toj zemlji kojoj pasoš nije potreban da bi putovala.

Ne mora plaćati porez, preživjela je atentat

Britanska kraljica Elizabeta II nije u obavezi da plaća porez ali to čini od 1992. godine.

Takođe, preživjela je pokušaj atentata 1981. godine. Mladić Markus Sardžent bio je opsjednut ubistvima slavnih i poznatih, pa je na kraljicu tokom vojne parade ispalio seriju metaka. Svi su bili ćorci, a mladić je osuđen na pet godina zatvora.

Ima svoju rasu pasa, posjeduje sve delfine u zemlji

Poznato je kraljica Elizabeta ima korgije i da je ove pse imala tokom čitave svoje vladavine. Međutim, pored korgija posjeduje i dva dorgija – to je rasa pasa koja se dobija kada ukrštanjem korgija i jazavičara. Ova rasa pasa je dobijena kada su se parili jazavičar princeze Margaret i korgi kraljice Elizabete II. Svog prvog korgija je dobila 1944. godine, pa već 30 godina posjeduje pse ove rase.

U Britaniji su poznate i trke golubova, a poznato je da Elizabeta II ima oko 200 ovakvih ptica.

Sva morska stvorenja u engleskim vodama se smatraju „kraljevskim ribama“ i u vlasništvu su kraljice Elizabete II. Tu spasaju delfini, jesetre i kitovi.

Prvi mejl je poslala 1976. godine iz vojne baze. Važi za prvog monarha koji je tako nešto uradio.

Kraljicu ništa više ne može da izbaci iz takta kao kada neko kasni. Ljudi koji ne žele da iznerviraju kraljicu, trebali bi da pripaze na vrijeme.

Ako ne želi da objavi neku informaciju to ne mora da uradi, a njena moć je toliko velika da može da započne i rat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar