Iz historije umjetnosti: Ludilo, krađa i nekoliko ubistava

Lifestyle 20. sep 202212:04
Podijeli:
Izvor: Picture alliance/dpa

Muzeji su vaš drugi dom, a pred platnima starih majstora obuzima vas ushićenje praćeno laganom vrtoglavicom? Biografije slavnih slikara i kipara imate “u malom prstu”, a o njihovim djelima mogli biste pričati satima? Za vas smo odabrali manje poznate detalje o glasovitim umjetnicima i umjetninama.

1. Prvi crteži Claudea Moneta (1840. – 1926.), najznačajnijeg francuskog impresioniste, bili su karikature njegovih profesora. Kad se drznuo nacrtati dugačak nos ženi koja mu je predavala materinji jezik, za kaznu je morao oprati sve podove u školi.

2. Benvenuto Cellini (1500. – 1571.), glasoviti kipar i dvorski zlatar Cosima Medicija, nekolicine papa te francuskog kralja Franje I., bio je serijski ubica: zaklao je čovjeka koji ga je uvrijedio nekom usputnom opaskom, vlastitu suprugu i njenog ljubavnika te vojnika koji je mu je ranije ubio brata (potonjeg je gotovo prepolovio sabljom!). Zahvaljujući papinom oprostu, izbjegao je zatvorsku kaznu, a nije odgovarao ni za dva silovanja koja je, onako usput, počinio.

3. Najveća slika na svijetu jeste plafonska freska u biskupskoj palači bavarskog grada Würzburga. Površine 600 kvadratnih metara, prikazuje četiri kontinenta, a u 18. stoljeću ju je stvorio Venecijanac Gianbattista Tiepolo.

4. Godine 1911., čitava Francuska je naricala nakon što je iz Louvrea ukraden najpoznatiji eksponat, Da Vincijeva “Mona Lisa”. Između ostalih, policija je za krađu slike sumnjičila – Pabla Picassa!

5. Savremena japanska umjetnica Takayo Kiyota specijalizirala se za izradu minijaturnih slika na komadićima – sushija! Njeni radovi prikazuju jednostavne likove, ali i reprodukcije slavnih platna.

6. Prije dvije decenije, američki naučnici iznijeli su tezu da lijepu ženu možemo prepoznati po tome što joj je drugi prst na stopalu (onaj pored palca) duži od ostalih prstiju. Kao klasični primjer, naveli su Botticellijevo čuveno platno “Rođenje Venere” iz 1484. godine (na slici!)

7. Kineski slikar Qi Baishi (1864. – 1957.) slavu je stekao živahnim i dinamičnim portretima malih životinja. Godine 2011. njegova slika “Orao stoji na borovoj grani” prodana je za 45 miliona eura, što je svjetski rekord za jedno kinesko platno.

8. Camille Claudel (1864. – 1943.), jedna od najvećih francuskih kiparica, umrla je u umobolnici, zaboravljena od svih. Iako su ljkari više puta upozoravali njenu porodicu da joj ondje nije mjesto, budući da je većinu vremena lucidna, brat Paul je smatrao da je za njega, kao jednog od moralnih stupova društva, najbolje da skandaloznu sestru drži daleko od očiju javnosti. U 29 godina, koliko je provela na tom tužnom mjestu, posjetio ju je samo nekoliko puta, a majka nijednom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar