Jezero na Jadranu koje mijenja boju i obećava vječnu ljubav

Lifestyle 27. maj. 202211:28
Podijeli:
Izvor: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Kraj lijepih jadranskih obala često nam mogu promaći čuda prirode skrivena u zelenilu šuma tik do prvih plaža. Jedno od takvih zanimljivih fenomena nalazi se na jugu Jadrana. Zmajevo oko poznato je i kao Rogozničko jezero jer se nalazi na Gradini u Rogoznici. Zmajevo oko nalazi se tik uz more.

Jezero u Hrvatskoj je ispunjeno slanom vodom, a s morem ga povezuje pećina čiji se otvor može vidjeti na obali. Prikladno, pećina nosi ime Zmajevo uho, a zanimljivo je to da je veća i dublja od samog jezera.

Zmajevo jezero je poznato i po tome što “mijenja boju”. Naime, svakih nekoliko godina ribe, meduze i ostali stanovnici jezera se “iseljavaju” u obližnje more. Tada se jezero zamuti i promijeni boju, a kada se “profiltrira” životinje se ponovo vraćaju. Do sljedećeg puta kada opet ponestane kisika, a jezero “proključa”.

Tako da, nemojte se iznenaditi ako ugledate različite boje u jezeru, koje mogu varirati od žuto crvenkaste do zeleno plave. Jezero je i dalje popularno među plivačima i skakačima. Štaviše, ovdje znaju da se odigraju predstave i zaigra vaterpolo, pogotovo jer je temperatura jezera malo viša od one u moru.

Jezero misterioznog imena sa sobom nosi i neke legende. Po jednoj je jezero nastalo nakon pada meteorita na istom mjestu. Druga kaže da je riječ bila o svemirskoj letjelici. Treća kaže da je jezero nastalo zbog kletve koju je slijepi brat bacio na drugog brata koji ga je prevario za nasljedstvo.

I naravno, tu je legenda koja spominje rogozničkog zmaja koji teroriše lokalno stanovništvo i strada od ruke heroja koji je odlučio spasiti lijepu djevojku od proždrljive i okrutne zvijeri. Samo, ova ima i sladak dodatak: postoji vjerovanje da će onaj zaljubljeni par koji se okupa zajedno u jezeru, ostati zajedno u sreći i ljubavi do kraja života, a taj brak bit će krunisan zdravom djecom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar