Kako se pravoslavnim vjernicima pravilno čestita Božić?

Lifestyle 07. jan 202209:04 > 09:041 komentar
Podijeli:
Izvor: Anadoliija

Nekima je dovoljno i: "Sretan Božić", mada većina vjernika voli da malo "okiti" čestitku najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Pravoslavni vjernici danas slave Božić po Julijanskom kalendaru – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

„Mir božji, Hristos se rodi“ stoji na većini čestitki koje upućujemo sedmog januara, a neki više vole da prijateljima samo požele: „Sretan Božić“.

Uobičajeni božićni pozdrav je: „Hristos se rodi“, a odgovara se: „Vaistinu se rodi“. Prema crkvenim učenjima, ovako se pozdravlja sve od Božića do Bogojavljenja, 19. januara.

Običaj je da se Božić čestita porodici i najbližim prijateljima, a u posljednje vrijeme posebno su popularne božićne poruke koje se dijele na društvenim mrežama.

Ukoliko ih šaljete, imajte na umu da se Božić piše velikim slovom (“Sretan Božić”), a „božićni praznici“ malim (“Sretni božićni praznici!”). Ako pišete “Mir božji, Hristos se rodi”, pravopis dozvoljava i „božji“ i „božiji“, a odgovara se sa: “Vaistinu (ili „uistinu“) se rodi”.

Možda treba napomenuti da danas lično čestitate samo ukućanima i da se gosti ne zovu. Sveštenici podsjećaju na to da je Božić porodični praznik i ne ide se u posjete. U kuću treba da uđe samo položajnik, koji simbolično dolazi da bi ukućanima donio sreću i blagostanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar