Kako se riješiti moljaca?

Lifestyle 22. apr 202116:54
Podijeli:
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Moljci rade rupe na vašim omiljenim džemperima, ostavljaju za sobom čahure i izmet i razmnožavaju se kao ličinke u vašim žitaricama, sagovima ili drugim kućanskim predmetima.

Ali preskočite cedar i naftalin ako se istinski želite riješiti ovih dosadnih nametnika. Temeljito čišćenje i hermetičko zatvaranje posuda zaštitit će vaš dom od moljaca i to bez jakih mirisa.

Otkrijte imate li kuhinjske ili garderobne moljce

Vlasnici kuća obično dolaze u kontakt s jednom od dvije vrste moljaca: onima u kuhinji ili smočnicama ili onima u ormarima. Ovi insekti traže različite izvore hrane.

Kuhinjski moljci većinom traže žitarice i suhu hranu: žitarice, krekere, rižu i slično. Garderobni moljci, pak, preferiraju ormare jer ovise o prirodnim vlaknima poput vune, pamuka lana ili krzna. Ipak, nekada znaju progristi i odjeću od sintetskih vlakana, pogotovo ako na njoj ima mrlja. Zato je odjeću važno oprati prije nego ju stavite u ormar.

Počistite i bacite hranu u kojoj ste ih našli

Prvi korak u zaustavljanju najezde moljaca je vađenje vreća za smeće. Izbacite potencijalno kontaminiranu hranu i izbacite je iz kuće.

Ako imate posla s garderobnim moljcima izbacite robu na hrpu za pranje. Operite što možete vrućom vodom i deterdžentom, a zatim osušite na srednje jakoj temperaturi da ubijete ličinke, osim ako naljepnica za njegu ne preporučuje drugačije. Kemijsko čišćenje također može ukloniti štetočine.

I u kuhinji i u ormaru usisavajte sve: tepih, zidove, podnožje… Zatim odmah izbacite vakuumsku vrećicu jer može sadržavati jajašca moljaca. Na kraju, temeljito oribajte police i zidove.

Nazovite stručnjaka ako ne možete utvrditi izvor problema. On može pomoći kod raširenih zaraza ili predmeta koji se teško čiste, poput namještaja ili tepiha zaraženih moljcima.

Preskočite umetke protiv moljaca

Omiljena metoda vaše bake sada je na izmaku jer mnogi stručnjaci smatraju da su kemikalije – naftalen ili paradiklorobenzen – zdravstveni rizik. Kalifornija već smatra pesticide poznatim kancerogenima, a Europska unija zabranila je naftalen. Djeca i mali kućni ljubimci također mogu doći u napast da jedu naftalin jer mogu izgledati poput poslastica, navodi Nacionalni centar za informacije o pesticidima.

Igrajte na sigurno i odvraćajte moljce od odjeće na druge načine, savjetuje Forte. Sezonsku odjeću zatvorite u hermetičke vreće ili kutije; vakuumski zatvorene dobra su opcija. Spremite ih u glavni dio kuće, a ne u vruće, vlažno potkrovlje ili podrum. “Predmeti poput skupog kašmira mogu se čak staviti u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem s pamučnom vatom za upijanje vlage i pohraniti u zamrzivač, ako imate mjesta”, kaže ona.

Iako možete isprobati prirodni cedar koji odbija, nemojte se pouzdati u njega kao u brzo rješenje ili trajni lijek. Ulja u drvu mogu spriječiti zaraze šteteći malim ličinkama, ali ona neće očistiti postojeće i učinak gubi snagu nakon nekoliko godina.

U smočnici skladištite hranu u hermetički zatvorenim spremnicima. To ima bonus učinak odvraćanja plijesni koja voli vlagu i drugih štetnika poput mrava i žohara. Također je dobro provjeriti i hranu iz trgovine, prije nego što je unesete unutra, jer tako obično započinju zaraze.

Usisavajte i čistite redovito

Redovitim održavanjem kuće spriječite buduće probleme s nametnicima. Brisanje površina i uklanjanje prašine, vlakana i mrvica znatno će doprinijeti. Pratite znakove aktivnosti moljaca ne samo na odjeći i hrani, već i na drugim mjestima. Ako slučajno negdje imate sjemenje za pse, to također može biti rasadnik za moljce i trebalo bi je držati dalje od kuće i garaže.

Prema Woodstreamu, garderobni moljci naći će domove i u antikvitetima poput vunenih tepiha, namještaja od konjske dlake,prepariranih životinja, klavirskog filca i starih lutki s pravom kosom. Provjerite ove predmete prije nego što ih ugrabite na rasprodaju, a nakon toga ih redovito pregledavajte. Još jedan favorit? Krzno kućnih ljubimaca, pa provjerite i zalihe svog psa, piše Good Housekeeping.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar