Kako spriječiti isušivanje i lomljenje kose tijekom ljeta?

Lifestyle 17. jul. 202111:33
Podijeli:
Izvor: Unsplash

Ljeto je prilično izazovno razdoblje, kako za kožu, tako i za kosu. Kako bi kosa ostala zdrava i sjajna, potrebno joj je pružiti pojačanu njegu, a postoje i odlični mali trikovi koji će je zaštititi od dodatnog isušivanja. Visoke ljetne temperature nećete moći u potpunosti pobijediti, no uz ove savjete zadržat će zdrav izgled.

Jake UV zrake i klor čine ljeto posebno izazovnim razdobljem za vašu kosu. Ovi vanjski čimbenici mogu vašu kosu u tren oka učiniti lomljivom i suhom. Kako biste se suprotstavili njihovim učincima i kosi vratili prijeko potrebnu hidrataciju, svakako pripazite da vaša rutina njege kose bude prepuna hranjivih proizvoda, a sigurno će vam dobro doći i nekoliko korisnih savjeta stručnjaka.

Je li vaša kosa isušena?

Anthony Cole, vodeći stručnjak u Sebastian Professionalu objašnjava kako hidratizirana kosa započinje u tjemenu. “Sebum na vašem tjemenu prirodni je regenerator koji zadržava vlagu. Kod ravne kose sebum lako dospijeva s vlasišta na pramenove održavajući ih hidratiziranim. No, kod valovite i kovrčave kose sebum se obično zadržava na vlasištu zbog lokni i kovrči. Upravo zbog toga valovitoj i kovrčavoj kosi treba najbolja moguća njega tjemena kako bi se ta ulja mogla kretati niz pramenove kose, prirodno hidratizirajući kosu”, rekao je.

Kako kosa podnosi ljeto?

“Kosa fine teksture postaje gruba i lomljiva na dodir. Slojevi kutikule lagano se podižu i vlaga izlazi mnogo sporije nego kod srednje i grube teksture”, kaže Robin Groover, stručnjak za kosu i frizer African Pride. Upravo to povećava rizik od lomljenja, neurednog kovrčanja i petljanja kose. Valovita kosa jako je sklona kovrčanju, posebice u vrućim i vlažnim uvjetima kada pramenovi postanu porozni i vlaga isparava. “Kovrčava i valovita dehidrirana kosa podložna je ozbiljnom lomljenju”.

Izbjegavajte proizvode na bazi soli

Jedan od ključnih koraka za zaštitu kose od osušivanja je minimiziranje upotrebe bilo kakvih toplinskih alata za stiliziranje kose, ali i proizvoda koji potiču dehidraciju počevši od svih proizvoda koji sadrže u sastojcima imaju sol. Možda to zvuči pomalo nelogično, jer ljeto često povezujemo sa slanim oceanskim zrakom, no taj sastojak upija vlagu.

“Šamponi za suho pranje kose vrlo često sadrže sol, a upravo taj sastojak treba izbjegavati ljeti. Na tjemenu će već biti veća količina soli zbog znojenja, plivanja i drugih ljetnih aktivnosti. Vrlo je važno usredotočiti se na okoliš vlasišta, posebno kada se radi o kovrčavoj i valovitoj kosi”, kaže Cole.

Isprobajte hidratantne šampone

Stručnjaci se slažu kako je najbolji način održavanja vlažnosti kose tijekom ljeta unošenje dovoljno vlage u ulja u dnevnu rutinu njege kose. Dobar izbor je hidratantni šampon koji sadrži mješavinu bilja i ulja nužno potrebnih za oporavak, njegu i pomlađivanje kose. Prilikom šamponiranja kose svakako vodite računa da dobro našamponirate i sam korijen kose. Cole savjetuje da na samom početku pranja kose šampon nanesete na vrhove prstiju te ga nježno umasirate u vlasište, prije dodavanje vode.

“Bez obzira koji tip kose imate, na vlasištu se može nakupiti sebum i trebali biste dobro paziti da ga očistite. Također je kosu preporučljivo oprati svaku put nakon što se dobro iznojite. U protivnom kosa bi se zbog znoja mogla jako isušiti”, kaže Cole.

Još jedan odličan trik je da, ako imate obojanu kosu, naizmjenično koristite hidratanti i proteinski šampon. Na taj način dobit ćete najbolje od oba proizvoda. Prilikom pranja kose izmjenjujte ta dva proizvoda. Prema riječima stručnjaka, ovaj postupka može ojačati sve tipove kose.ž

Koristite regeneratore koji se ne ispiru

Regeneracija kose vrlo je važna kako pod tušem, tako i izvan njega za one sa dužim uvojcima. Kod kovrčave kose vrlo je važno koristiti regeneratore koji se ne ispiru. Zbog kovrča potrebni nutrijenti i hranjivi sastojci ne dospijevaju niz cijelu duljinu vlasi pa su regeneratori koji se ne ispiru sjajno rješenje koje štiti i pomaže kosi zadržati vlagu, piše Tportal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar