Kako znati je li sodi bikarboni istekao rok trajanja?

Lifestyle 01. avg 202120:11
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Soda bikarbona može se koristiti za gotovo sve, od kuhanja do čišćenja, ali i ona ima rok trajanja.

S obzirom na to da je primjena sode bikarbone doista široka, važno je znati je li njen rok trajanja još uvijek valjan. Srećom, postoji vrlo jednostavan način koji otkriva je li vrijeme da otvorite novi paketić sode bikarbone.

Važno je napomenuti da što je soda bikarbona svježija, to je njena efikasnost u receptima veća. Jednom kada se kutija sode bikarbone otvori, ima rok trajanja oko šest mjeseci do godinu dana.

Ako slučajno nađete neotvorenu kutiju, velika je vjerovatnost da je i sadržaj i dalje dobar, čak i ako je istekao rok trajanja (obično oko 18 mjeseci od trenutka kada je puštena u prodaju).

Kako znati je li soda bikarbona i dalje dobra i efikasna?

Ovo je najjednostavniji način kojim ćete to otkriti: u nekoliko kapi kisele tečnosti, poput limunovog soka ili sirćeta dodajte kašiku sode bikarbone.

Ako se smjesa odmah i jako počne pjeniti, soda bikarbona i dalje je dobra za pečenje. Ako reakcija izostane, soda je izgubila moć dizanja i trebali biste je zamijeniti novom, neotvorenom kutijom. Novo pakovanje sode bikarbone držite na hladnom i suhom mjestu.

Staru, nepotrošenu sodu bikarbonu nemojte bacati. Iako više nije pogodna za pripremu hrane i dalje se može koristiti za čišćenje. Odlična je za nježno ribanje površina kuhinje i kupaonice, a od nje, na primjer, možete napravite odličnu pastu od sode i vode ili ukloniti neugodne mirise u hladnjaku, piše Tportal.

Komentari

Vaš komentar