Koji je rok trajanja kafe i kako je ispravno čuvati?

Lifestyle 30. jun 202212:49
Podijeli:
Izvor: Unsplash

Osušena kafa, ako se pravilno skladišti, može trajati mjesecima, pa čak i godinama nakon datuma otisnutih na pakiranju. Može li isteći rok trajanja kafe? Evo koliko vam zapravo kafa može trajati i kako je ispravno skladištiti.

Rok trajanja kafe ovisi o različitim faktorima, kao što su otisnuti rok trajanja, način pripreme i način skladištenja kafe. Zbog okusa i dokazanih zdravstvenih prednosti, kafa je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Uz to, kafa se može koristiti i u mnogim vrstama jela.

Rok trajanja kafe

Ako neotvorenu mljevenu kafu čuvate u ostavi, može vam trajati između 3 i 5 mjeseci nakon otisnutog datuma roka trajanja, a ako je držite u hladnjaku, onda je možete čuvati i do dvije godine.

#related-news_0

Neotvorena kafa u zrnu u ostavi može biti skladištena između 6 i 9 mjeseci nakon otisnutog datuma roka trajanja, a u hladnjaku do 3 godine.

Neotvorena instant kafa u ostavi može trajati i do 20 godina, a ako je držite zatvorenu u hladnjaku, nema isteka roka.

Jednom kada otvorite mljevenu kafu, i u ostavi i u hladnjaku vam može trajati do pet mjeseci. Otvorena kafa u zrnu u ostavi traje do šest mjeseci, a u hladnjaku do dvije godine.

Naravno, rok trajanja je kraći ako se ne skladišti pravilno.

Kako znati da je istekao rok trajanja kafe?

Budući da kafa u osnovi izgleda isto s godinama, mnogi se pitaju kako znati da je istekao rok trajanja kafe.

#related-news_1

Najbolje je da prvo provjerite miris. Ako se kafa pokvarila, ugodna aroma će nestati, a s njom i veći dio okusa. Korištenje ove kafe vam neće naštetiti, ali jednostavno neće imati puno okusa. Također može izgubiti svoju tamnu boju pa će biti svijetlo smeđa.

Zrna kafe počinju polako gubiti svoj okus ubrzo nakon mljevenja jer ulja počinju isparavati.

Naravno, postoje određeni zdravstveni rizici povezani s pokvarenim pićima, stoga uvijek prakticirajte smjernice koje se odnose na sigurnost hrane i uživajte u napicima prije nego što im istekne rok.

Kako ispravno čuvati kafu?

Mljevenu kafu najbolje je čuvati u zamrzivaču, a treba napomenuti da se pritim neće zamrznuti pa će uvijek biti spremna za upotrebu bez prethodnog odmrzavanja.

Instant kafa, posebno kada se zamrzne nakon sušenja, može dugo ostati svježa ako je zatvorena vakuumom i zaštićena od vlage i topline.

Kada skuhate kafu, najbolje ju je popiti u roku od 4-6 sati nakon kuhanja. Ne preporučuje se ponovno zagrijavanje jer se tako dodatno razgrađuje proizvod. Umjesto toga, koristite termosicu kako bi zadržali temperaturu, savjetuje Eat by date.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar