Koju hranu treba izbjegavati nakon treninga

Lifestyle 14. jul 202113:26
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Hrana je svakako nezaobilazni dio kada se govori o oporavku tijela nakon treninga. Namirnice koje unosimo u sebe treba posmatrati kao gorivo koje nas pokreće.

Iako većina vježbača poslije treninga užurbano poteže za proteinom u prahu, raznim suplementima, vitaminima i lekovima, kada je riječ o oporavku ključ je u hrani koja se unosi u organizam a ne dodacima ishrani.

Hranu treba dijeliti na onu koja izaziva inflamacije (upale) na tijelu i ona koja pozitivno utiče protiv njih. „Doktori ističu da najbolji način za borbu protiv upala ne leži u apoteci, već u našem frižideru“, navodi istraživanje koje je sproveo Harvard univerzitet.

Oni su u okviru ovog istraživanja takođe objavili i spisak namirnica koje se vode kao inflamatori i koje treba izbjegavati, a neke od njih su rafinisani ugljenihidrati (pomfrit, proizvodi iz pekare, neke paste, hljeb…), gazirana pića i sokovi sa dodatim šećerom, margarin, puter, crveno meso i bilo kakave namirnice (uglavnom slatkiši) koje sadrže šećer.

Kao namirnice koje pozitivno utiču na upale se navode orašasti plodovi (badem, orah, lješnjak..), paradajz, maslinovo ulje (svježe, ne za pečenje), zeleno povrće (špinat, kelj, brokula…), riba (losos, tuna, sardina, skuša…), svježe voće (narandža, jagode, borovnice, višnje, trešnje, maline…).

Kada se govori o hrani treba imati u vidu da pravi izbor namirnica jeste ključan, ali da ništa manje nije važna ni količina unosa tih namirnica i vrijeme njihovog unosa. Svakodnevno pretjerivanje u unosu kalorija gotovo da poništava kvalitet unijetih namirnica i važno je svakodnevno pratiti kalorijski unos, uz dodatno obraćanje pažnje na to da se (određena) hrana ne konzumira neposredno prije spavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar