Koliko brada može povećati rizik od zaraze koronavirusom?

Lifestyle 25. mar. 202119:09
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Nošenje brade može se činiti potpuno bezazlenim, ali kada je u pitanju pandemija koronavirusa i nije baš tako. Brada bi mogla utjecati na ključnu metodu za suzbijanje pandemije ovog virusa, na učinkovitost maske.

Važan dio nošenja maske za lice, kako bi se smanjio rizik od zaraze ili širenja koronavirusa, je da maska dobro prianja. U ovisnosti od dužine i gustoće brade, stručnjaci kažu da to može smanjiti učinkovitost nošenja maske tako što se stvara više prostora između lica i same maske, piše CNN.

Svaki otvor „povećava šansu za prodor virusa, zbog čega možete oboljeti“, rekla je dr Mona Gohara, izvanredni klinički profesor dermatologije na Sveučilištu Yale.

Nošenje maski ne sprječava u potpunosti infekciju, ali može pomoći u ograničavanju širenja potencijalno virusnih kapljica među ljudima. Upotreba maske može smanjiti broj novih infekcija koronavirusom za skoro 50%, ukazala je studija iz prosinca 2020. godine.

Je li sada vrijeme da se odreknete brade?

Odgovor nije jednostavan. Brijanje brade može biti udarac za vaše samoizražavanje, samopoštovanje, vjerska ili kulturna uvjerenja ili bilo koja stanja kože kojima pomaže puštanje dlaka na licu.

Postavlja se pitanje što bi ljudi s bradom trebali znati i raditi tijekom pandemije, uključujući neke mogućnosti kako vaša brada i maske mogu sigurno koegzistirati?

Što nam istraživanja govore, a što ne?

Bilo je studija o tome zadržava li se na bradi više bakterija nego na obrijanom licu. Ali to istraživanje nije bilo zaključno i odnosilo se na bakterije.

Čini se da postoji vrlo malo, ako uopće postoji, istraživanja o tome nakuplja li se na bradi više ili manje virusa nego na obrijanom licu.

Međutim, imajući u vidu dokaze da „ako niste adekvatno zaštićeni maskama i ne poštujete fizičku distancu, povećavate rizik od koronavirusa“, ​​rekla je dr Gohara, „ako vam maska ne stoji pravilno na licu, onda se povećava rizik od zaraze“.

Zdravstveni radnici često nose maske i znaju da je dlaka na licu prepreka pravilnom nošenju maski još mnogo prije pandemije. Neki stilovi brade i brkova se ne preporučuju jer vjerojatno ometaju ventil za disanje, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Da bi maska imala bilo kakvu šansu da pravilno prianja, mora biti na koži, a ne na bradi“, rekla je dr Gohara.

„Ako maska može u potpunosti prekriti bradu, ne bi trebalo biti problema. Ako ne, brada će najvjerojatnije stvoriti mali razmak između kože lica i maske“, rekao je Qingyan Chen, profesor sa Sveučilišta u Indiani i dodao:

„Mali razmak bi doveo do prodora zraka koji bi se udisao, odnosno izdisao u spoljašnju sredinu, a s njim i potencijalni virus“.

“Otvor od samo 0,2 milimetra može dovesti do toga da dva do 8% udahnutog zraka, koji sadrži kapljice koje prenose virus uđe u masku nefiltriran“, objasnio je Robinson Peric, istraživač sa Sveučilišta u Hamburgu i dodao da što je veći prostor između lica i maske, veći je postotak zraka koji udišemo, a koji nefiltriran ulazi u masku.

Moguća rješenja

Ako vam potpuno brijanje brade ne odgovara, postoji alternativa, kao što je skraćivanje brade ili nošenje drugačijeg stila, ali i korištenje izuzetno velike maske koja prekriva bradu i djelimično vrat.

Nošenje duple maske također može pomoći, s tim da bi druga maska trebala biti dobro pričvršćena kako bi pokrila sve što prva maska nije.

Komentari

Vaš komentar