Koliko dugo ostaci hrane smiju stajati u frižideru?

Lifestyle 26. jul. 202122:33
Podijeli:
Izvor: Pixabay/ilustracija

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), ostatke hrane možemo čuvati i jesti oko tri do četiri dana nakon pripreme hrane. No, iako je to neki općeniti stav, ne vrijedi za svaku vrstu hrane.

FDA navodi da ostatke hrane treba staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme.

Guy Crosby, certificirani znanstvenik za hranu i izvanredni profesor na Harvardu, ističe da su ovakve smjernice preopćenite i da ne vrijede za svaku namirnicu.

Različite namirnice imaju i različitu pH vrijednost. Hrana koja ima niže rpH razine, poput umaka od rajčice, mogu trajati dulje. Njihov rok je otprilike oko tjedan dana. S druge strane, u ostacima hrane koje imaju više pH razine, poput jaja i ribe, bakterije se jako brzo razvijaju i zbog toga ih treba pojesti u roku tri dana ili ih treba baciti ako taj rok prođe.

Hrana s visokom razinom šećera (kolači, muffini itd.) mogu se držati i izvan frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. S druge strane, hrana s visokim udjelom vlage – na primjer, kuhano meso i kuhano povrće – može brže razviti bakterije, čak i kad se čuva u hladnjaku. Treba ih kroz tri dana, piše Huff post.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar