Koliko traje otvorena boca vina?

Lifestyle 17. feb 202211:27
Izvor: Pixabay

Mnogi si uz ručak ili večeru vole priuštiti čašu vina, ali to znači da će im ostati dobar dio boce. No treba znati da vino ima iznimno ograničen rok trajanja. Prema sommelierki Mary Catherine Edmondson, postoji dobar razlog za to.

“Kad se jednom otvori i izloži zraku, vino počinje oksidirati, baš kao i voće. Zamislite izrezanu jabuku ostavljenu na stolu. Gubi živost i boju”, rekla je za Southern Living.

Objašnjava da u tehničkom smislu to znači da acetaldehid pretvara u octenu kiselinu, koja u biti pretvara vino u ocat. Dobra vijest je da ovaj proces traje neko vrijeme i da ćete sigurno znati kada se riješiti otvorene boce vina. Međutim, ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko dugo će trajati otvorena boca vina.

“Nekoliko čimbenika utječe na to, uključujući i koliko je boca puna, koliko je vino bilo staro prije negoli ste otvorili bocu i koliko je sumpora u vinu. Prirodna vina, bez sumpora, obično se pokvare mnogo brže. Sumpor je stabilizator i čuva svježinu kada je vino otvoreno”, ističe Edmondson, prenosi Index.

Kada uzmete u obzir sve ove čimbenike, Edmondson kaže da je najbolje konzumirati otvoreno vino unutar 24 do 48 sati. Dodaje da isto pravilo vrijedi i za crno i za bijelo vino.

Budući da se kvaliteta vina pogoršava kada dođe u interakciju sa zrakom, najbolji način za očuvanje vina je vraćanje čepa ili stavljanje čepa za višekratnu upotrebu kako vino ne bi bilo toliko u dodiru s kisikom.

Kad se vino kvari, mijenja okus. Tako ćete prepoznati da je vrijeme da ipak otvorite novu bocu.

“Iako je možda kiselo, tehnički je još uvijek sigurno za piće. Ali, život je kratak, stoga nemojte piti ništa lošeg okusa”, poručila je Edmondson.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar