Muči vas nesanica u lockdownu? Ovi trikovi mogli bi pomoći da lakše zaspite

Lifestyle 20. jan 202107:35
Izvor: Pixabay

Pandemija koronavirusa utjecala je na naše brojne navike i način života. Zbog covida-19 više vremena provodimo u vlastitim kućama, a lockdown i stres zbog pandemije kod mnogih su utjecali i na san. Uz to, manje vremena provodimo u društvu, a usamljenost također može izazvati probleme sa spavanjem.

Kako lakše zaspati?

Kako biste se osjećali manje usamljenima, svaki dan odvojite malo vremena za neke društvene interakcije. Tehnologija je danas omogućila da putem raznih aplikacija i platformi razgovarate s prijateljima i obitelji, što se pokazalo posebno korisnim u vrijeme lockdowna.

Čitajte

Ako ne možete zaspati, usmjerite pažnju na nešto kako biste zadrijemali. Možete čitati knjigu, ali pripazite da svjetlo bude prigušeno. Uz to, čitajte fizičku verziju knjige, a ne na laptopu ili tabletu jer plavičasta svjetlost koju emitiraju ekrani mogu suzbiti proizvodnju hormona koji izaziva spavanje, melatonina.

Meditirajte

Bez obzira na to što mislite o meditaciji, to može biti jako korisno ako imate problema sa spavanjem. Meditacija u ovom slučaju pomaže jer može sniziti broj otkucaja srca aktiviranjem parasimpatičkog živčanog sustava, a također pomaže i u opuštanju uma i tijela.

Prilagodite temperaturu

Bez obzira na to koliko je hladno vani, nije dobro da soba bude pretopla prije spavanja. Tijelo se na kraju dana mora ohladiti kako biste mogli utonuti u san. Optimalna temperatura spavaće sobe je oko 15,5-19 ° C.

Hrana

Ono što jedete može odrediti koliko ćete dobro spavati, a postoji nekoliko namirnica koje će vam pomoći da brže zaspite. Jaja, kivi i orašasti plodovi neke su od namirnica koje vas mogu uspavati, a to je zato što su ove namirnice bogate triptofanom. Nekoliko kivija ili šaka kikirikija navečer pomoći će vam da lakše utonete u san, ali pripazite da ne jedete kasno navečer. Što kasnije jedete, to vaše tijelo teže probavlja hranu, piše Express.co.uk.

Komentari

Vaš komentar