Najbolja hrana za smanjenje upala i usporavanje starenja

Lifestyle 17. avg. 202114:44
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Možda ste već čuli da se čitav niz zdravstvenih problema, od artritisa i bolova u zglobovima, preko dijabetesa i srčanih bolesti, do Alzheimera i karcinoma, pa čak i akni, povezuje s upalama u organizmu. Kako bi pronašli alat za borbu protiv tog problema, znanstvenici su otkrili da bi jedna komponenta mogla biti ključna u tome.

Radi se o triptofanu, esencijalnoj aminokiselini što znači da se ne može sintetizirati u organizmu već ju je potrebno unijeti hranom. Glavna uloga triptofana je izgradnja proteina, ali i serotonina, melatonina i niacina (vitamin B3).

Prema novom istraživanju na Sveučilištu Augusta, provedenom na miševima, prehrana siromašna triptofanom može uzrokovati preniske razine dobrih bakterija u crijevima, a one pak pomažu u jačanju imuniteta. Također, može se javiti nedostatak serotonina koji potiče osjećaj sreće te melatonina, hormona potrebnog za kvalitetan san.

Osim toga, otkriveno je i da su zdrave razine triptofana u organizmu ključni za zdrav i dug život.

Znanstvenici su otkrili da je niža razina triptofana kod miševa povezana s povećanom razinom bakterija koje se povezuju s upalnim procesima u tijelu.

Premda stručnjaci savjetuju da se u slučaju bilo kakvih problema ljudi jave doktoru, donosimo popis hrane koja sadrži triptofan.

Kravlje mlijeko
Kravlje je mlijeko bogato triptofanom kao i drugi mliječni proizvodi poput jogurta.

Piletina i lisnato povrće
Piletina i zeleno lisnato povrće poput salate potočarke također su bogati triptofanom, s tim da je crveno pileće meso bogatije tim sastojkom od bijelog.

Jaja
Kad su u pitanju jaja, i ona mogu podići razinu triptofana u organizmu, no samo ako su uključeni žumanjci.

Sjemenke i orašasti plodovi
Konkretno, bučine i suncokretove sjemenke kao i kikiriki spadaju među biljke koje sadrže triptofan.

Obična zob
Jedna šalica zobi dnevno navodno ima 150 miligrama triptofana. To je otprilike petina onoga što se dobije iz mlijeka i oko trećine količine koja se nalazi u piletini, piše EatThis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar