Namirnice koje se ne jedu u sirovom stanju, neke od njih su toksične

Lifestyle 24. mar. 202110:38
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Neki prehrambeni proizvođači sirove hrane tvrde da konzumiranje nekuhanog voća i povrća može da podstakne gubitak kilograma i da pomogne u prevenciji i borbi protiv određenih bolesti. Kuhanje, dodaju, uništava ključne enzime zbog kojih je hranu lakše probaviti.

Poznato je da razni načini kuhanja mogu iz nekog povrća eliminisati vitamine i minerale, ali s druge strane hranjive supstance u  drugim namirnicama, uključujući mahunarke i žitarice, postaju dostupnije tijelu tek nakon kuhanja.

Neke namirnice potrebno je najprije skuhati kako bi se povećala njihova nutricionistička vrijednost, a neko povrće je zdravije i ukusnije ako se jede sirovo. Ali, neke namirnice ne bi trebalo da jedete sirove jer mogu da izazovu gasove, nadutost ili druge probleme.

Patlidžan

Patlidžan je jedna od namirnica čije konzumiranje bi trebalo da izbjegavate u sirovom stanju. Ova biljka sadrži solanin koji je gorkog okusa, a prevelik unos solanina može da prouzrokuje mučninu, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme. Izuzetno visoke doze solanina mogu da budu i i fatalne. Količina solanina u patlidžanu smanjuje se kuhanjem.

Zelene mahunarke

Zelene mahunarke smatraju se zdravim povrćem, jer su bogate vitaminima A, C i K. Ako pojedete nekoliko sirovih mahunarki, to neće prouzrokovati problem, ali sirove mahunarke mogu da budu blago otrovne.

Ove namirnice sadrže lektine, antinutrijente koji ograničavaju sposobnost tijela da apsorbuje vitamine i minerale i mogu da prouzrokuju probleme sa varenjem. Kuhanjem se znatno smanjuje nivo lektina.

Crveni pasulj

Sirovi crveni pasulj, poznat i kao bubrežasti pasulj, sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina, pa ovu namirnicu ne bi trebalo da jedete sirovu.

Ako crveni pasulj nije dovoljno kuhan, to može da poveća toksičnost, ali temeljno kuhanje čini ga bezopasnom namirnicom.

Krompir

Krompir također sadrži solanin, a prekomjerno konzumiranje ovog jedinjenja može da prouzrokuje razne gastrointestinalne i neurološke probleme, uključujući mučninu, dijareju, aritmiju, vrtoglavicu, halucinacije, paralizu i hipotermiju.

Zeleni krompir sadrži izuzetno visok nivo solanina. Osim toga, krompir ima i visok udio skroba zbog čega ova namirnica može da bude teška za varenje. To su glavni razlozi zašto ne bi trebalo da jedete krompir koji nije termički obrađen.

Spanać

Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja ograničava apsorpciju kalcijuma i koja može da olakša stvaranje bubrežnih kamenaca. Kuhanjem spanaća smanjuju se količine ove kiseline.

Osim toga, na sirovom lišću spanaća mogu da se skupljaju razne bakterije poput E. coli koja se takođe može uništiti kuhanjem, piše MSN.

Divlje gljive

S jedne strane, divlje gljive su teške za varenje, a s druge strane, neke sorte divljih gljiva mogu da budu i opasne i otrovne. Nakon kuhanja neke sorte gljiva mogu da budu jestive.

Komentari

Vaš komentar