Neobične navike i pravila u ishrani britanske kraljice Elizabete II

Lifestyle 20. jun 202208:36
Podijeli:
Izvor: Chris Radburn/Pool/AFP

Britanska kraljica Elizabeta II ima veoma stroga pravila kada je u pitanju večera u njenom londonskom prebivalištu Buckinhamskoj palači i njenoj vikendici u zamku Windsor.

Kako prenosi zadovoljna.rs, poznata po svom tradicionalnom ukusu u hrani i ljubavi prema jednostavnoj britanskoj kuhinji, za kraljevsku porodicu se kaže da slijedi utvrđeni raspored obroka sa unaprijed planiranim jelovnicima napisanim na francuskom, koji tečno govori. Ali, šta je sa nekim od njenih najneobičnijih navika u ishrani?

Bijeli luk je zabranjen

Dobro je poznato da kraljevska porodica nikada ne jede bijeli luk. Osim što Njeno Veličanstvo nije uživalo u ukusu, vojvotkinja od Cornwalla Camilla je ranije potvrdila da je ova namirnica bila veliko “ne-ne” tokom nastupa na MasterChef Australia.

Upitana da li to ima veze sa bontonom susretanja sa ljudima tokom kraljevskih vjeridbi, Camilla se složila i našalila da “uvijek morate da odbacite bijeli luk”.

Bez škroba za večeru

Možda je tajna Elizabetine duge vladavine njena zdrava navika na večeri sa malo ugljikohidrata.

Za kraljevsku porodicu se kaže da nikada ne jede škrob kada jede sama, što znači da tjestenina, krompir i riža nisu na meniju.

Jelo iz plastičnih posuda

Kraljica voli sveže voće, ali čini se da nije posebna u tome kako joj se ono predstavlja. Njena posuda po izboru? Plastika za hranu.

“Ljudi uvijek kažu, ‘oh, kraljica mora da jede iz zlatnih tanjira sa zlatnim noževima i viljuškama’. Da, ponekad, ali u Balmoralu bi jela voće iz plastične žute Tupperware posude”, prisjeća se bivši kraljevski kuhar Darren McGrady

Bez korice na sendvičima

Kraljica uživa u sendviču kao i mi ostali, a kaže se da je njen omiljeni fil od tunjevine i majoneze sa krastavcem. Međutim, ona navodno ne voli jesti koricu.

Bivši kraljevski kuhar, Owen Hodgson, prisjeća se za Telegraf kako ga je jedan kuhar grdio što je poslužio sendviče sa koricama.

Jesti banane nožem i viljuškom

Možda jedan od najčudnijih izvještaja o prehrambenim navikama kraljice Elizabete je njen način jedenja banana.

Njeno Veličanstvo banane jede nožem i viljuškom. Očigledno bi nožem odrezala vrh i dno, prije nego što bi voće isjekla na male komade i jela viljuškom.

Nosi tortu na svoja putovanja

Kraljica voli čokoladnu tortu od keksa i smatra se da svaki dan gricka po komadić. To znači da gdje god ona ide, s njom polazi i kalup za torte.

“Putovao sam vozom od Londona do zamka Windsor sa tortom od keksa u plehu na koljenu. Bila je napola pojedena”, rekao je Darren za Huffington Post.

Pravila za večeru

Pratioci na večeri moraju ponavljati kraljičino ponašanje tokom obroka. Dakle, ako monarh prestane da jede – svi ostali moraju spustiti nož i viljušku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

To će sigurno nekoga učiniti bržim dok jede, prenosi Hellomagazine.

Komentari

Vaš komentar