Pandemija promijenila pravila: Prag oživljava skrivene lokacije

Lifestyle 16. jun. 202115:16
Podijeli:
Izvor: MICHAL CIZEK / AFP

Šetnja Karlovim mostom ili večera pod poznatim praškim astronomskim satom nije nešto što bi većina mještana češke prijestolnice inače smatrala zabavnim, ali tokom pandemije pravila su se promijenila.

Zbog ograničenja putovanja koja su uspostavljena zbog pandemije korona virusa, broj posjeta u Pragu se smanjio za preko 73 posto tokom 2020. godine, prema službenim statistikama gradskih vlasti. Iako je to bilo katastrofalno za ekonomiju grada, turistički egzodus je bio otkriće za mnoge građane, koji su počeli istinski uživati u svim čarima svog grada, piše CNN.

Historijsko središte grada je postalo opet ugodno za život, a politički i gradski predstavnici se trude da tako i ostane nakon što se turisti počnu vraćati u glavni grad Češke.

Sva ova divna mjesta su se opet pojavila”, kaže Matej Velek.

Jeftini, ljepljivi suveniri i blistavi natpisi koji vas pokušavaju namamiti da potrošite novac, sve te stvari su nevjerovatno brzo nestale zajedno s turistima”, dodao je.

Velek je rođen i odrastao u Pragu, pripada rastućoj grupi lokalaca koji pokušavaju oživjeti mnoge zaboravljene prostore u gradu. On je dio tima koji stoji iza Kasarne Karlin – mjesto za sastanke lokalne zajednice, s vrtom za odmaranje, kinom na otvorenom, igralištem i kafićem koji se nalazi u napuštenom bazenu.

Bivša kasarna teško je oštećena tokom razornih poplava u Pragu 2002. godine, a čekala je na obnovu godinama dok Velek sa svojim timom nije uspio uvjeriti vlasti da dopuste lokalnoj neprofitnoj organizaciji da se lokacija iskoristi za mjesto društvenih i kulturnih dogadjanja, do momenta kada ne krene obnova.

Kasarfna Karlin nije jedina takva lokacija. Na manje od pet minuta šetnje nalazi se još jedna napuštena zgrada, koja se nedavno pretvorila u umjetnički kafić ‘Bar/ak’. Smješten je uz rijeku, i obiluje sadržajima od otvorenog kina do muzičkih nastupa.

Uspjeh Kasarne Karlin donio je Pragu mjesto u vodičima poput onog Lonely Planeta. Okupljalište je vremenom postalo mjesto gdje se stanovnici miješaju s turistima. To je u Pragu još uvijek neobično. Mještani se uglavnom drže podalje od izrazito turističkih lokacija, dok stranci rijetko izlaze izvan historijske jezgre.

To je nešto što grad želi promijeniti. Prag je već dugo magnet za turiste. Ali njihov sve veći broj postao je briga za lokalno stanovništvo, koje se osjeća preplavljenima od mnogobrojnih turista koji su često u potrazi za ludim noćnim provodom.

Gradonačelnik Praga Zdenek Hrib rekao je prošle godine za CNN da je grad 2019. godine pozdravio devet miliona turista.

To je otprilike isto kao i Rim, koji je dvostruko veći od Praga“, rekao je, priznajući da sve veći broj turista, od kojih neki dolaze prvenstveno na zabave, stvara probleme.

Kao i drugi gradovi u sličnoj situaciji, Prag je uspostavio “noćnog gradonačelnika” čiji je zadatak pronaći bolji način za rješavanje gužve.

Najviše nam je stalo do savjesnijih turista koji poštuju činjenicu da turizam ne smije biti štetan za život mještana“, rekao je. “Prag jednostavno ne može biti samo muzej na otvorenom za turiste, moramo zaustaviti odljev lokalnog stanovništva iz središta grada“.

Velika većina stranih gosti ne izlazi dalje od historijske jezgre grada. No, Hrib im želi pokazati da Prag ima još puno toga za ponuditi – što je svakako istina.

Kulturna mjesta i događaji posljednjih su se godina pojavljivali naokolo u Pragu. Nekad opskurna mjesta preuređena su u urbana žarišta – neka uz pomoć grada, druga uz podršku neovisne zajednice i volontera, i spremni su da prihvate posjetitelje koji u Prag dolaze iz svih dijelova svijeta.

Zavirite dublje u češku prijestolnicu i pronađite ih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar