Pravila koja bi trebalo poštovati tokom boravka na bazenu

Lifestyle 27. jun 202211:24
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Sezona kupanja na bazenima je otvorena, a o kvalitetu vode brinu zavodi za javno zdravlje. Međutim, kako ne biste "navukli" neku infekciju, potrebno je da tokom boravka na bazenu poštujete određena pravila.

Nemojte preskakati „kadicu“

Na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta nalaze se dezobarijere – kadice za dezinfekciju stopala, piše RTS.

Često se može vidjeti kako ih posjetioci bazena preskaču ili zaobilaze da ne bi morali da se izuvaju, ali njihovo korištenje je obavezno i na taj način štitite svoje zdravlje, budući da mnogi hodaju bosi.

Jedna od obaveza kupača je i da se istuširaju i prije ulaska u bazen, a ne samo poslije plivanja.

Specijalne pelene za bebe

Podrazumijeva se da nuždu nećete vršiti u bazenu, ali se podrazumijeva i da vaše dijete to ne bi smjelo da čini. Zbog toga postoje posebne pelene za malu djecu, koje možete kupiti u drogerijama i specijalizovanim radnjama.

Nemojte sjediti na ivici bazena

Rizično je sjedeti na ivici bazena gdje su prelivne mrežice jer se tu može očekivati veći priliv nečistoća, pa postoji rizik od dobijanja neke infekcije.

Budući da u bazen treba ulaziti postepeno, umjesto sjedenja na ivici bazena, sačekajte red i u bazen uđite pomoću stepenica.

Odlazak u kafić

Preporuka kupačima je da se prije ulaska u kafić u sklopu bazena presvuku.

Ako ne želite da promijenite kupaći kostim ili ako ste “potrošili” rezervni kupaći kostim, onda ponesite suh peškir kako biste sjedili na njemu, a ne direktno na stolici.

Zaštita od sunca

Bazeni su, naročito vikendom, prepuni posjetilaca, a nikada nema dovoljno suncobrana i hlada za sve. Ponesite šešire sa širokim obodom, lagane bijele majice i dobro se namažite kremom sa zaštitnim faktorom, bilo da već “imate boju” ili da ste još “bijeli”.

Od 10 do 17 sati ne bi trebalo da se izlaže direktno suncu, a u vodi se najviše “gori”. Nažalost, bazeni najčešće počinju sa radom oko 9 ili 10 sati, tako da povedite računa o tome kako ćete se zaštititi od UV zračenja.

Nemojte smetati drugima

Skakanje u bazenima je zabranjeno, a ne bi trebalo ni da se hvalite svojim plivačkim sposobnostima tako što ćete plivati leptir stilom i ometati one koji se brčkaju u vodi.

Također, na svakom bazenu se pušta određena muzika, najčešće neka radio stanica. Zbog toga ne bi trebalo da nosite sopstvena pojačala i da puštate muziku koja vama odgovara, a drugima vjerovatno smeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar