Predivni prizori šarolikih “polja ćilima” u Antaliji

Foto 03. jul. 202116:48
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Ručno tkani tepisi i ćilimi nakon što prođu određenu fazu obrade u mjestu Dosemealti u turskom gradu Antaliji potom se prodaju u inostranstvo.

Tepisi i ćilimi iz cijele Turske, koji pristižu u Dosemealti, prvo se peru, suše i potom se prostiru na polja.

Ručno tkani tepisi i ćilimi, prostiru se na polja kako bi se pod suncem pročistili od klica i dobili još ljepšu boju, a na stotine tepiha na poljima predivnim i bajkovitim prizorima svakako privlači veliku pažnju prolaznika.

Tepisi i ćilimi, kako bi upijali sunčevu svjetlost, ostaju na poljima od deset dana pa do čak dvije godine, ovisno o njihovom kvalitetu. Tepisi i prostirka se po kišovitom vremenu nose u skladišta, a ponovo se prostiru na polja kada se pojavi sunce.

Ovi jedinstveni tepisi i ćilimi koji se prodaju u mnogim zemljama mogu dostići cijenu i do 300 hiljada dolara.

Halil Borekci, koji se bavi trgovinom tepiha već oko 50 godina, kazao je da je obišao svaki dio Turske kako bi sakupio ručno tkane tepihe i ćilime.

“Prerađujem stare tepihe koje ljudi koriste u svojim domovima i onda ih prodajem u inostranstvo”, rekao je Borekci.

Kako je pojasnio, tepisi i ćilimi se na suncu čiste od hemikalija, a u jednoj sezoni na polja prostru oko pet do šest hiljada tepiha.

Jedna od uposlenica, Fatmana Topkara, kazala je da tepihe prostiru na polja u ranim jutarnjim satima, te ih prevrću u određeno doba dana i čekaju da njihove boje izblijede, kako bi bili potpuno spremni za tržište.

Havvana Olmez pojašnjava da postupak polaganja tepiha počinje u junu i nastavlja se sve do septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar