Predmeti koje nikada ne biste trebali prati u mašini za pranje suđa

Lifestyle 17. jan. 202211:47
Podijeli:
Izvor: Unsplash

Mnogi od nas, teško bi uspjeli bez mašine za pranja suđa. Naravno, preživjeli bismo, ali uvijek je lakše suđe staviti u mašinu da se samo pere. Iako je mašina za pranje suđa savršena za većinu svakodnevnih predmeta, njena visoka temperatura vode može izazvati probleme na određenim kuhinjskim predmetima.

Drveni pribor

Daskama za rezanje, drvenim žlicama i noževima s drvenom ručkom nije mjesto u mašini za pranje suđa, piše LifeHacker. Vruća voda može ga iskriviti, deterdžent ga može izgrebati, a ciklus sušenja može slomiti. Umjesto toga, jednostavno ga operite ručno u toploj vodi sa sapunom i odmah osušite.

Kristal ili ručno obojene šalice

Ručno oslikani dizajni, zlatni filigrani i površina koja se lako kida ne odgovaraju teškim uvjetima u mašini za pranje suđa. Isto tako, olovni oksid u kristalnim čašama za vino i šampanjac oštetit će lužina u deterdžentu za perilicu posuđa, ostavljajući na njihovoj nekoć svjetlucavoj površini mutni talog.

Noževi

Dok će osnovni noževi za večeru dobro izdržati u mašini za pranje suđa, noževi za odreske i oštri noževi za pripremu hrane neće izdržati. Abrazivnost deterdženta otupiti će oštrice noževa. Dodatno, vruća voda olabavi ručke i s vremenom uzrokuje hrđu.

Ribež

Baš kao i kod oštrih noževa, deseci sićušnih oštrica s vremenom mogu otupiti u mašini za pranje suđa. Drugo, male rupice zarobljavaju čestice hrane koje čak ni mlaz vode u perilici posuđa možda neće moći očistiti.

Plastične posude

Plastika nekih posuda jednostavno je pretanka i meka da bi izdržala toplinu u mašini za pranje suđa – mnoge će se otopiti ili iskriviti. Iako se mnoge plastične zdjele i tanjuri mogu prati u mašini, gotovo je sigurno da će postati hrapavi i ogrebati tijekom mnogih desetaka pranja, piše Večernji list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar