Šta se događa u tijelu kada preskočite doručak?

Lifestyle 10. maj. 202116:14
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Neki ljudi dan ne mogu početi bez doručka, a drugi pak ne mogu zamisliti da jedu čim se probude. Ipak, obje strane imaju prilično snažne argumente zašto je dobro ili nije dobro jesti ujutro.

Dugo vremena doručak se smatrao najvažnijim obrokom u danu, no najnovija istraživanja govore da nema dugotrajnih negativnih posljedica za organizam ako ga preskočite. Evo što se sve može dogoditi u organizamu ako odlučite preskakati doručak.

Veći rizik za razvitak bolesti

Prema dijetetičarki Kristi King, oni koji preskaču doručak imaju veći rizik od razvitka dijabetea tipa 2, pretilosti, infarkta i visokog tlaka.

Uskraćujete si nutrijente

“Doručak je odličan način za konzumiranje važnih nutrijenata poput vlakana i vitamina. Preskakanjem doručka ih uskraćujete tijelu što može imati dugoročne posljedice”, kaže King i dodaje: “Radite ono što vama paše, ako niste gladni čim se probudite pojedite doručak sat ili dva nakon buđenja”.

Zaustavljate proces starenja kože

Jedan od benefita preskakanja doručka je što pomaže u borbi protiv starenja. Na ovo se može gledati kao na vrstu detoxa jer produljujete posto koji se krenuli večer prije kada ste legli u krevet. Post je prema nekim istraživanjima najbolji način za poticanje zdravog starenja jer daje tijelu vremena da se riješi loših stvari.

Kreću glavobolje i vrtoglavice

Nedostatak “goriva” poput glukoze dovodi do smanjenja fukncije moždanih stanica zbog čega možete iskustiti glavobolje i vrtoglavice. Tako vam tijelo govori da mu je potrebno “gorivo” odnosno hrana.

Propuštate unijeti proteine

Dobro je dan početi obrokom bogatim proteinom. Konzumiranje hrane poput jaja, proteinskih shakeova ili grčkog jogurta održavaju energiju na zdravoj razini tijekom dana. Izbalansirani doručak osigurava da ćete ostati namireni do sljedećeg obroka.

Loš zadah

Loš zadah bit će još gori ako preskačete doručak jer niste unijeli ništa u organizam što bi neutraliziralo loš zadah.

Otpuštaju se endorfini

Svaki puta kada preskašete obrok, posebno doručak, tijelo otpušta spojeve koji stimuliraju otpuštanje uskladištene energije. Tehnički, objašnjava nutricionistica Heather Pratt, tijelo jede samo sebe jer registrira da gladujemo. Ovaj proces uključuje i otpuštanje prirodnih analgetika, odnosno ednorfina. Zbog njih se osjećamo dobro, zbog čega se mogi osjećaju odlučno kada preskoče doručak.

Kaos sa šećerom u krvi

Preskakanje doručka može utjecati na razine šećera u krvi zbog čega možete biri nervozni kada ste gladni. “Kada vam razina šećera u krvi naglo padne, to će se vidjeti na vašem raspoloženju. Uz to ćete ostati i bez energije”, kaže King, a prenosi Eat This.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar