Trebinje – raj za devizne penzionere

Lifestyle 30. dec 202119:521 komentar
Podijeli:

Najbolje mjesto za život na svijetu nakon penzionisanja, prema izboru njemačkog magazina Focus, nalazi se u BiH. Rang listu napravili su poređenjem 575 gradova na svijetu, a ocjenjivala se između ostalog, sigurnosna situacija, troškovi života, transportni sistem. Uzimajući u obzir sve navede aspekte, pored dobre klime i kvalitetanog zraka, kao idealno mjesto za život penzionera proglašeno je Trebinje.

Nakon više od šezdeset godina života u Srbiji Milka Knežević prije dvije godine prodala je svoj stan i kupila novi u Trebinju, gdje započela novi život sama. Razloga za takvu odluku je kaže mnogo. A na prvom mjestu prirodne ljepote ovog grada.

“Na prvom mjestu privukla me klima, vidite danas dan uoči nove godine bašte su pune, grad je čist ima sadržaja, stara jezgra mi se mnogo sviđa, voljela bih da je Begova kuća tu ostala koju sam pre rata rado posećivala”, kazala je Milka.

Isto je učinio i Beograđanin Vasilije Vanić. Život u Čikagu zamijenio je Trebinjem. Iako je kako kaže obišao skoro cijeli svijet, Trebinje ga je privuklo na poseban način.

“Mnogo sam proputovao, ali kada sam došao u Trebinja. Ja sam oduševljen Trebinjem, za devizne penzionere raj”, kaže Vasilije.

Klima, kvalitet zraka, blizina mora, troškovi života, ugodan transportni sistem, niska stopa kriminala i indeks zagađenosti sve su to parametri zbog kojih je prema njemačkom magazinu Fokus Trebinje najbolje mjesto za život nakon penzije. Ova vijest Trebinjce nije iznenadila, naročito one treće životne dobi.

Loša ocjena u samo jendoj kategoriji

Nijemci dodatno ističu historijsku stranu grada – katoličku katedralu, srpski pravoslavni manastir i džamiju koje ilustruju ratzličitosti. Lošu ocjenu Trebinje je dobilo u samo jednoj kategoriji – zdravstveni sistem je ispod prosjeka u globalnom poređenju.

“Imamo bolnicu koja je kao objekat dotrajala i planovi su nam da naredne godine krenemo u realizaciju projekta nove bolnice, I na osnovu tih bodovanja možemo da budemo samo još više sigurniji u tu poziciju u narednom periodu”, kazao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

A cilj je, kako tvrdi, da do 2030. godine Grad sunca i platana bude najpoželjniji mali grad na Zapadnom Balkanu.

Trebinjsko područje može da se pohvali sa više od 260 sunčanih dana tokom godine, što predstavlja svojevrsni fenomen. Veliki broj sunčanih dana mnogi povezuju sa vedrim duhom stanovnika ovog podneblja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar