U čemu se razlikuju obično i maslinovo ulje i koje je zdravije?

Lifestyle 25. mar 202117:01
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Ulje je važan sastojak većine namirnica koje jedemo. Bez obzira je li u pitanju salata, preljev, kolači ili nešto treće, ulje se dodaje u sve. S obzirom na to da je riječ o namirnici koju često koristimo, poželjno je koristiti ulje koje ima najviše zdravstvenih blagodati.

Postoje raznovrsne vrste ulja, poput suncokretovog, kokosovog, običnog biljnog, maslinovog ulja itd. No, najviše se koriste maslinovo i obilno biljno ulje.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje radi se od prešanih maslina, a počelo se koristiti prije više od 6000 godina. Danas su na raspolaganju tri vrste maslinovog ulja: ekstra djevičansko maslinovo ulje, maslinovo ulje i maslinovo ulje laganog okusa.

Obično biljno ulje

Biljna ulja dobivaju se pročišćavanjem biljnih ekstrakata. Oni ostaju u tekućem obliku na sobnoj temperaturi. Mnoge biljke proizvode ulje, ali ono se obično ekstrahira iz sjemena. Biljno ulje može se napraviti od jednog sastojka ili od mješavine mnogih sastojaka. Postoje razne vrste biljnog ulja poput suncokretovog, sojinog, palminog itd.

Maslinovo ulje koristi se za kuhanje, dobro je za kožu, a može se koristiti i u ljekovit svrhe. Primjerice, maslinovo ulje može se koristiti kao laksativ ili u pripremi nekih lijekova. S druge strane, biljna ulja koriste se najviše za kuhanje.

Koje ulje je zdravije?

Obje vrste ulja sadrže nezasićene masne kiseline, ali maslinovo ulje ima veći udio mononezasićenih masti. Biljno ulje sadrži uglavnom omega-6 polinezasićene masti. Utvrđeno je da mononezasićene masti imaju protuupalnu i zdravstvenu korist za srce, dok omega-6 polinezasićene masti mogu djelovati proupalno i mogu naštetiti srcu ako se prekomjerno konzumiraju.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najmanje obrađena vrsta maslinovog ulja, a bogato je antioksidansima. S druge strane, postupak rafiniranja koji se koristi za proizvodnju biljnog ulja uništava mikroelemente, antioksidanse i korisne biljne spojeve.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedno je od najmanje obrađenih ulja za kuhanje, što znači da zadržava najviše antioksidansa, vitamina i minerala, piše Times of India. Biljno ulje se znatno više obrađuje što znači da ima minimalno korisnih hranjivih sastojaka i više kalorija.

Komentari

Vaš komentar