U Danskoj izgrađen najveći dvorac od pijeska na svijetu

Lifestyle 08. jul. 202108:54
Podijeli:
Izvor: REUTERS

Na krajnjem sjeverozapadu Danske izgrađen je najveći dvorac od pijeska na svijetu, visok 20 metara i težak oko 5000 tona, objavili su u srijedu njegovi graditelji.

Visok 21,16 metara i bogato ukrašen, duži je za 3 metra od dvorca izgrađenog u Njemačkoj 2019. koji je do sada držao Guinnessov rekord sa svojih 17,66 metara.

Smješten u ljetovalištu Blokhus, na sjevernom vrhu Jutlanda, dvorac je izgrađen u obliku piramide kako se ne bi srušio, što je metoda koju koriste stručnjaci za krhke građevine.

Njegov tvorac, Nizozemac Wilfred Stijger, kojem je pomagalo tridesetak najboljih graditelja u pijesku na svijetu, želio je prikazati snagu koronavirusa u svijetu od početka pandemije.

Virus “upravlja našim svijetom, govori nam što trebamo raditi i sprječava nas da budemo uz obitelj i prijatelje”, rekao je Stijger.

Ukupno je 4860 tona danskog pijeska upotrijebljeno za izgradnju dvorca koji se mogao podići zahvaljujući drvenoj konstrukciji skrivenoj unutar njega.

Da se ne bi raspršio pijesak sadrži približno 10 posto gline. Po završetku izgradnje, nanesen je i sloj ljepila kako bi dvorac na toj vjetrovitoj obali potrajao veći dio zime.

Na vrhu dvorca nalazi se koronavirus od pijeska koji tlači ljude a oni čine sve da ga pobijede, pojasnio je umjetnik.

Graditelji drže da bi dvorac trebao izdržati do jakog mraza u veljači i ožujku.

Konstrukcije od pijeska su postale tradicija u Blokhusu i skulpture uglavnom izdrže do siječnja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar