Zemlja u kojoj živi najviše vrsta leptira na svijetu

Lifestyle 24. jun 202107:15
Izvor: Unsplash

U Kolumbiji živi najviše vrsta leptira, otprilike 20 posto svih poznatih vrsta, prema studiji koju je u utorak objavio muzej nacionalne povijesti u Londonu.

Međunarodni tim znanstvenika katalogizirao je 3.642 vrste i 2.085 podvrsta, registrirajući ih u dokumentu pod nazivom “Kontrolni popis kolumbijskih leptira”.

Samo u Kolumbiji nalazi se više od 200 vrsta leptira, rekla je Blanca Huertas, viša kustosica zbirke leptira u Prirodoslovnom muzeju u Londonu, koja je bila dio istraživačkog tima.

Istraživači projekta proputovali su Kolumbiju, analizirali više od 350.000 fotografija i proučavali informacije prikupljene od kraja 18. stoljeća, rekli su djelatnici muzeja.

“Kolumbija je zemlja s velikom raznolikošću prirodnih staništa, složenom i heterogenom geografijom i povlaštenim položajem na krajnjem sjeveroistoku Južne Amerike”, navodi se u izvješću.

“Ti su čimbenici, uz osjetljiv javni poredak u prošlom stoljeću u određenim regijama, do sada ograničavali napredak u istraživanju na tom polju”.

U Kolumbiji su oružani sukobi trajali više od pola stoljeća, s time da je neka područja kontrolirala ljevičarska gerila, desničarske paravojne skupine ili trgovci drogom, uz slabu prisutnost vlasti.

Zaštita leptira u Kolumbiji također će pomoći u zaštiti njezinih šuma kao i drugih, manje simpatičnih vrsta, rekao je Huertas.

Prema podacima nacionalnog odjela za planiranje, između 2000. i 2019. Kolumbija je izgubila gotovo 2,8 milijuna hektara šume, što je jednako površini Belgije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar