Sokol u studiju N1, pogledajte to veličanstvo

Ljubimci 04. okt 201611:12 > 12:35
Izvor: N1

Svjetski dan životinja ili Svjetski dan zaštite životinja međunarodni je dan koji se obilježava 4. oktobra svake godine. Posvećen je pravima životinja i njihovom blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Ujedinjene nacije prije nekoliko dana su usvojile zabranu međunarodne trgovine sivim afričkim papagajima koji su veoma popularni kućni ljubimci zbog sposobnosti da oponašaju ljudske glasove. Stručnjaci upozoravaju da se populacija sivog afričkog papagaja znatno smanjila zbog, kako se navodi, trgovine, krivolova i gubitka staništa.

Ovog jutra gost Novog dana bio je Elvir Velić, dreser životinja, koji je u studio donio sokola.

Velić je rekao kako su to vještački uzgojene ptice koje dobiju prsten tako da ga se ne može zloupotrijebiti, a da sokolarstvo kao sport pomaže u očuvanju ptica grabljivica.

Napomenuo je i da je spriječeno uzimanje ptica iz gnijezda, i da većina sokolara mlade pušta u prirodu.

Tako je stepski sokol bio istrijebljen u Njemačkoj, što nakon ovoga sporta više nije slučaj. Također, golubari koji vole svoje ptice, da bi ih zaštitili, masakriraju ptice grabljivice, hvataju ih, što po meni nije dobro. Nijedna ptica u letu ne može uhvatiti goluba, uhvatić onu koja je slaba, koja nije sposobna da dalje živi“, rekao je Velić.

On je u studio donio pticu hibrida dva sokola – majka mu je sivi sokol i najbrža je životinja na svijetu, i polarnog sokola koji je najveći od svih sokolova. Oni su bijele boje i otud i ta lijepa boja. U tom hibridu je objedinjena veličina i snaga i ta vrsta je hit sokolarstva, gdje se dobije životinja koja je sposobna da živi u svim vremenskim uslovima, kako je naveo ovaj entuzijasta.

Istakao je i da formiraju Udruženje sokolara u BiH i da se nada se da će vratiti tu tradiciju u našu zemlji.

Mi ne puštamo naše ptice blizu kuća, ljudi odmah misle da će uhvatiti kokoš, ali ne treba biti straha od toga, mi ih puštamo u slobodnoj prirodi. To je jedan predivan hobi“, naglasio je Velić.

Pogledajte u videu još detalja o njihovom uzgoju, a možda vas njihova moć i ljepota ubijede da se i vi odlučite upravo za ovaj hobi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.