Mečka iz beogradskog Zoo-a pogađa koliko će trajati zima

Ljubimci 15. feb 201707:13 > 07:15
Podijeli:
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Mečka Gordana, stanovnica beogradskog Zoološkog vrta i danas će na Sretenje, kao i svake godine do sada, prema narodnom vjerovanju, prognozirati da li će u Srbiju proljeće stići ranije.

Goca će svojim ponašanjem predskazati da li će građani Srbije kao i stanovnici SAD, po prognozama njihovog nadaleko čuvenog mrmota Phila, na ljepše vrijeme čekati još šest nedjelja ili će ono stići brže nego što očekujemo.

Danas bi Goca, na Sretenje, kada se po narodnom vjerovanju sreću zima i proljeće, “oko polovine dana” trebalo da izađe iz brloga i potraži hranu, jer se zima bliži kraju, rekli su Beti u Beo Zoo vrtu.

Ako danas bude sunčan dan i Goca se po izlasku iz jazbine uplaši svoje sijenke, pa se vrati nazad, vjerovanje kaže da će zima potrajati još šest nedjelja, u suprotnom proljeće će stići brže nego što očekujemo.

Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže “Sretenje obretenje”.

Veterinari Zoo vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja ali da je za razliku od medvjeda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.

Slična vjerovanja i predskazajna postoje širom svijeta. Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obilježava 2. febuara. Toga dana nekoliko hiljada građana okupi se u malom gradu Punxsutawney u Pensilvaniji da bi vidjeli šta će reći mrmot Phil. Praćenje Philovog izlaska iz jazbine postalo je društveni događaj davne 1887. godine.

Ove godine, ako je vjerovati philu, zima će još potrajati.

Nijemci koji su vjerovali da jazavac predviđa vrijeme, običaj su kao doseljenici prenijeli u SAD, ali nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot postao njegov dostojan zamjenik.

Dan mrmota bio je i inspiracija za kultnu komediju sa Billom Murrayjem iz 1993. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.