Dan napuštenih životinja: Čipovanje i sterilizacija mnogo pomažu

Ljubimci 04. apr. 201915:04 > 15:12
Podijeli:
Izvor: N1

Četvrti april je Dan napuštenih životinja - pretpostavlja se da više od 70 odsto svjetske populacije pasa i mačaka nema svoj dom.

Broj napuštenih životinja je sve veći, a 4. april je datum kada bi trebalo obratiti pažnju na sve napuštene životinje koje lutaju ulicama tražeći hranu, vodu i sigurno sklonište.

Osim ovoga, zahvaljujući holandskim aktivistima, postoji još jedan Dan napuštenih životinja, a to je uvijek treća subota avgusta.

Aktivisti za prava životinja upozoravaju da neodgovorni vlasnici izbacuju svog ljubimca na ulicu zbog različitih razloga – ne žele ga više, nemaju dovoljno vremena ili novca, životinja je skotna, stara i bolesna.

Veliku ulogu u spasavanju tih životinja i humanom odnosu prema njima imaju volonteri koji se brinu o njihovom opstanku. Iako se svakodnevno susreću sa osudama, finansijskim i drugim problemima, oni ne odustaju.

Da nema volontera, smrtnost napuštenih životinja, prvenstveno pasa i mačaka, bila bi mnogo veća.

Stručnjaci napominju da najveći broj životinja koje imaju vlasnika ili staratelja nisu sterilisane, pa dolazi do nekontrolisanog razmnožavanja, što je još jedan razlog zbog kojeg bivaju izbačene na ulicu.

Čipovanje obezbjeđuje da u slučaju potrebe brzo bude pronađen staratelj ljubimca, a da vlasnici koji se nasavjesno i siledžijski ponašaju prema životinji budu kažnjeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad