Šta sve treba da znate o njezi šapa pasa

Ljubimci 18. apr. 201913:47 > 13:52
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Oni koji bar na elementarnom nivou brinu o svojoj i higijeni prostora u kome žive imaju običaj da čiste svoju obuću i redovno peru noge. Imajući u vidu da naši psi imaju četiri šape, dakle duplo više od nas kada je u pitanju kontakt sa spoljnom sredinom po kojoj se hoda, logično je da i toliko više brinemo o higijeni šapa naših ljubimaca.

Briga o higijeni će doprinijeti i zdravlju šapa koje su veoma često izložene različitim uticajima i patogenima koji mogu da im poremete normalan život, piše Petface.

Šape imaju više različitih dijelova koji na različite načine mogu da budu ugroženi. Prije svega tu su koža, krzno koje je pokriva, nokti i jastučići koji su u direktnom kontaktu sa podlogom po kojoj se kreću psi.

Njega kože

S obzirom da je koža najveći organ kod pasa i da predstavlja prvu liniju odbrane ostalih organa i sistema briga i njega moraju biti redovni i kontinuirani.

Uklanjanje nečistoće koja se prirodno nakuplja tokom boravka u spoljnoj sredini je na prvom mjestu. To ne podrazumijeva redovno, subotnje kupanje, već brisanje vlažnim maramicama ili krpicama šapa i došaplja poslije svake šetnje, bez obzira na vremenske uslove.

Pored fizičkog uklanjanja nečistoće, briga o koži podrazumijeva i eliminaciju alergijskih reakcija na pojedine supstance iz okruženja ili hrane. Ove reakcije se manifestuju na koži i šape su karakteristična mjesta za pojavu simptoma.

Njega krzna

U zavisnosti od rase ili vrsti i dužine dlake koja čini krzno pasa, potrebno je održavati prije svega higijenu i odgovarajući kvalitet i zdravlje dlačnog pokrivača. Kod dugodlakih pasa zimi je potrebno ošišati krzno koje pokriva šape ili se nalazi između prstiju. Razlog za to je često smrzavanje dlaka koje može da nanese povrede šapama.

U ljetnom periodu, šišanje je potrebno obaviti kod svih dugodlakih i kovrdžavih pasa kako bi se smanjio rizik od upetljavanja raznih trava, a prije svega popinog praseta. Najčešća meta ove travke poslije ušiju je prostor između prstiju.

Kratka dlaka na šapama će omogućiti i lakši pregled poslije šetnje kada se radi o parazitima kao što su krpelji.

Njega noktiju

Nokti predstavljaju čest razlog za traženje veterinarske pomoći. Najčešće se to dešava zbog problema koje izazivaju predugački nokti.

Generalno pravilo o dužini noktiju glasi: nokte kod pasa treba skratiti kada počnu da dodiruju podlogu. Ovo se prilično lako utvrđuje jer kada nokti dodiruju podlogu to se veoma dobro i jasno čuje.

Brzina rasta noktiju je različita i individualna pa svaki vlasnik treba samostalno da procijeni po kojoj dinamici treba da obezbijedi svom ljubimcu pedikir. Psi naravno nikako nisu oduševljeni ovom aktivnošću pa ih na to treba navikavati od najranijeg uzrasta.

Prvo ih treba naučiti da im se dodiruju šape, prsti i nokti, a onda preći na samo podrezivanje. Obezbijedite im što mirnije okruženje tokom ove aktivnosti. Izbjegavajte da im siječete nokte kada su uznemireni, nervozni ili u stresu.

Adekvatna dužina noktiju smanjuje rizik od lomljenja, uvrtanja i drugih pojava koje mogu da dovedu i do ozbiljnijh problema.

Razmislite o vremenskim uslovima

Ljeti izbjegavajte šetnje po usijanom pločniku ili pijesku na plaži. Izaberite dio dana kada hodanje po ovakvim podlogama neće izazvati opekotine i plikove.

U zimskom periodu, situacija je još komplikovanija. Pored hladnoće i leda, na pločnicima su prisutne različite hemijske supstance i industrijska so koja vrlo negativno utiče na šape pasa.

Prije svega, izbjegavajte šetnje po ovakvim podlogama, a potom dobro operite šape kako biste uklonili sve ono što može da ošteti šape.

Danas postoje veoma kvalitetni preparati koji služe za zaštitu jastučića i u ljetnim i u zimskim uslovima, pa ih možete nabaviti i koristiti u ekstremnih vremenskim uslovima.

Rutinska provjera šapa

Neka pregled šapa postane za vas i vašeg ljubimca redovna aktivnost kao što je davanje hrane i šetnja. Uvijek poslije povratka iz šetnje provjerite da li ima nekih promjena, povreda ili stranih tijela.

Provjeravajte dužinu noktiju i obratite pažnju na svaku promjenu u formi izraslina i deformacija. Kada primijetine neku promjenu, potražite pomoć veterinara.

Preporučujemo da u domu imate pripremljen manji komplet za prvu pomoć u slučaju da se pojave neki problemi sa šapama. Ukoliko nađete neku manju posjekotinu ili plik, očistite ga antibakterijskim sredstvom i zavijte područje najbolje što umijete i možete.

U kompletu obezbijedite i odgovarajuću zaštitnu obuću koju možete navući preko povrijeđene i zavijene šape. Potom, potražite pomoć veterinara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad