Opasnosti koje vrebaju mačku u kući

Ljubimci 13. maj. 201916:41 > 16:47
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Mačke su krajnje radoznale i prosto je nevjerovatno šta im sve može privući pažnju kao objekat za igru ili istraživanje. Naši domovi su prepuni takvih izazova ali mnogi mogu da budu i krajnje opasni po njihovo zdravlje i život, piše Petface.

Bilo koji predmet koji ste slučajno ispustili njima predstavlja izazov i poziv na igru i zabavu. Beskrajno je zabavno gledati ih kako se igraju takvim predmetima – sve dok ih ne pojedu. Srećom, za razliku od pasa, mačke su manje sklone gutanju raznih predmeta. Ali to ne znači da neće probati da žvaću nešto što je opasno, piše Petface.

Evo nekoliko opasnosti koje se nalaze u gotovo svakoj kući koja ima mačku za kućnog ljubimca.

Strujni kablovi

Strujni kablovi predstavljaju veliki izazov za mačke, a posebno za mačiće. Krajnje nerazumno obožavaju da ih grickaju. Ukoliko su kablovi pod naponom, odnosno uključeni u struju, a mačka dođe u dodir sa golom žicom doživjeće strujni udar koji može imati fatalne posljedice.

Tečni mirisi za potpurije

Mirisi kojima se kvase suvi potpuriji kako bi se mirisno osvježio prostor imaju korozivno svojstvo. Ukoliko ih mačka poliže ili popije doći će do oštećenja jednjaka što predstavlja veoma ozbiljan zdravstveni problem. Sami dijelovi potpurija, ukoliko se progutaju predstavljaju opasnost jer mogu da dovedu do gušenja ili ukoliko dospiju u želudac proizvedu ozbiljne gastrointestinalne probleme.

Losioni, kreme i sprejevi

Kreme za sunčanje uglavnom sadrže cinkov oksid, a on je otrovan ukoliko ga mačka proguta. Ove kreme držite dobro zatvorene i van domašaja mačke. Losioni i sprejevi koji sadrže neka eterična ulja takođe predstavljaju opasnost. Čak i oni koji se nanose na našu kožu mogu biti opasni. Posebnu pažnju treba obratiti na ulje čajevca i citronelu. Najveću opasnost predstavljaju preparati protiv insekata u sprejevima. Gotovo svi sadrže permetrine, a oni su toksični za mačke.

Kućna hemija za čišćenje

Većina koncentrovanih preparata za održavanje podova, tepiha i namještaja može biti opasna za mačke. Pored hlorovodonične kiseline u njihovom sastavu su i druge otrovne ili korozivne supstance. Kada perete podove ili radne površine ovakvim sredstvima, uklonite mačku dok se površine potpuno ne osuše. Ova sredstva držite van domašaja mačke, jer ih poprilično privlače.

Hrana sa stola

Nije samo čokolada štetna i često pogubna za kućne ljubimce. Postoji niz namirnica koje mi koristimo u ishrani, a koje su manje ili više opasne za mačke. Dobro se raspitajte o tim namirnicama i trudite se da vaša mačka ne jede ostatke vaših obroka.

Kosti

Iako mnogi misle da sitne kosti, pogotovo riblje kosti predstavljaju poslasticu za mačke one su sve, samo ne to. Sitne kosti se mogu zaglaviti u ustima, grlu, želucu i crijevima. Ove kosti nemaju nikakvu hranljivu vrijednost, a mogu da izazovu krajnje ozbiljne probleme.

Gumice, zubni konac i ukrasne trake

Sve ove sitnice mogu biti krajnje zanimljive i zabavne za igru, ali ukoliko se progutaju izazivaju ozbiljne probleme koji mogu da se završe i krajnje komplikovanim hirurškim intervencijama.

Mašine za pranje rublja

Idealno mjesto za odmor i spavanje. Zatvoreno, zaštićeno, toplo… Još ako ima rublja koje miriše na vlasnike – ekstra. Naravno i krajnje opasno. Dešava se da mačka ostane u mašini i kada je vlasnici uključe i započnu pranje. Nimalo naivna situacija.

Otrovno kućno bilje i cvijeće

Mnoge vrste rezanog cvijeća i saksijskih biljaka koje se drže u našim domovima su otrovni za mačke. Radoznale mačke često ližu i grickaju lišće, cvjetove ili kopaju po zemlji u kojoj rastu biljke. Opasnost predstavlja čak i voda u vazama sa cvijećem. Naravno, tu su i opasnosti od posjekotina ukoliko mačka u istraživanju sruši staklenu vazu koja se razbije.

Lekovi

Gotovo da nema lijeka koji koriste ljudi da nije opasan za mačke. Lijekovi protiv bolova, oni za smirenje, snižavanje temperature, srčane probleme. Neki imaju suprotno dejstvo, drugi su izuzetno toksični ili ostavljaju dugotrajne posljedice na vitalnim organima. Lijekove čuvajte dobro obezbijeđene od mačke kao što to radite kada želite da zaštite djecu.

Mašta u istraživanju i izboru raznih stvarčica u kući za igru je kod mačaka gotovo neisrpna. Obratite pažnju na njihovo ponašanje i na to šta im se posebno dopada ili ih privlači. Ukoliko pretpostavite da to može da predstavlja opasnost po njihovo zdravlje potrudite se da to uklonite i držite van njihovog domašaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad