Dekoracija kineskog kafića – psi ofarbani u pande

Ljubimci 23. okt. 201923:58 > 24. okt. 2019 07:04
Podijeli:
Izvor: AFP/Str

Jedan kafić u kineskom gradu Čengduu našao se pred kritikom javnosti pošto se saznalo da pse farbaju tako da liče na pande, kako bi se izdvojili među konkurencijom.

Kafić u Čengduu, gradu na jugozapadu Kine koji se nalazi u blizini postojbine pandi, svojim gostima osim pića nudi i uslugu farbanja pasa, odnosno maskiranja u pande. 

“Farbanje psa košta 1.500 kineskih juana, odnosno oko 212 američkih dolara”, rekao je vlasnik kafića, muškarac koji se predstavio kao Huang u videu objavljenom na društvenim mrežama. Prema njegovim riječima, farba se uvozi iz Japana i ne predstavlja opasnost za zdravlje pasa.

U videu se mogu vidjeti ofarbani psi, to jest lažne pande, kako se šetaju kafićem i igraju s gostima koji ih časte dijelom svog ručka.

Video je izazvao lavinu negativnih komentara na Veibu, kineskoj verziji Twittera.

Izvor : AFP/Str

Aktivisti za prava životinja su upozorili da farbanje životinja može da nanese ozbiljnu štetu. Organizacija PETA je 2018. godine upoznala javnost sa psom koji je zadobio ozbiljne opekotine pošto mu je krzno ofarbano farbom za kosu koju koriste ljudi.

Ovo nije prvi slučaj u Kini da se životinje farbaju kako bi ličile na druge životinje. Prije tri godine je otkriven jedan pet shop u gradu Guangdongu koji je prodavao pse ofarbane tako da podsjećaju na minijaturne tigriće. Prema navodima medija, mnogi od tih pasa su uginuli nedjelju dana pošto su ofarbani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad