Da li psi mogu da obole od raka ako njihovi vlasnici puše

Ljubimci 29. okt. 201913:41 > 13:45
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Ukoliko da sada niste čuli priče o uticaju pušenja kako onima koji puše tako i ljudima u njihovoj okolini, vjerovatno ste poslednjih dvadesetak godina proveli na pustom ostrvu. Nema sumnje u štetnost duvanskog dima, ali da li znate kako on utiče na pse? Da li ste se zapitali koliko vaše pušenje zaista ugrožava vašeg ljubimca?

Da budemo potpuno jasni, psi ne puše, ali postoje još dva oblika „pasivnog“ pušenja koji predstavljaju opasnost po okolinu. Prvi je udisanje duvanskog dima dok je drugi prenos ostataka svih štetnih materija iz cigarete na ruke, a potom na kožu, krzno, hranu, nameštaj i odjeću. Jedna studija iz 2002. godine pokazala je znatno veći rizik od malignog limfoma (limfosarkom) kod mačaka koje su izložene uticaju duvanskog dima. Istraživanje je pokazalo da su mačke koje žive u kući u kojoj se puši gotovo dva i po puta pod većim rizikom od dobijanja ove vrste raka. Dužina izloženosti duvanskom dimu povećava rizik, prenosi sajt “Petface.net“.

Tako na primjer, za mačke koje su izložene uticaju pet ili više godina ovaj rizik se povećava čak na 3,2 puta. Pored toga, dokazano je da mačke u domaćinstvima gdje se puši češće dobijaju karcinome u ustima što je posljedica unosa duvanskih čestica lizanjem krzna. Toksini koje unose oštećuje tkivo usne duplje što na kraju dovodi do razvoja raka. Istraživanja iz 1992. i 1998. godine utvrdila su da je neki oblik raka respiratornog trakta češći kod pasa koji su izloženi uticaju duvanskog dima.

Zanimljivo je da su tipovi raka bili u uskoj vezi sa oblikom njihove glave. Na primjer, psi sa dužom njuškom kao što su škotski ovčar ili hrt su čak 250% bili u većem riziku da dobiju rak nosa. S druge strane, psi sa srednjim ili kratkim njuškama su u većem riziku od raka pluća. Duža njuška ima više mogućnosti da filtrira toksine iz duvanskog dima i tako štiti pluća ali istovremeno povećava rizik po sam nos. Pored toga, mnoge studije govore o tome kako je kod pasa koji žive u kućama u kojima se puši povećan rizik ne samo od malignih oboljenja već i od hroničnog bronhitisa ili astme.

Izvor : REUTERS/Christian Hartmann

Kada se govori o rizicima pušenja po okolinu, strastveni pušači obično pomisle da je najbolje rešenje da puše napolju, a ne u kući. Međutim, istraživanja iz 2004. godine koja se odnose na uticaj pušenja na bebe govore da ovakvo rješenje smanjuje rizik, ali ne i da ga potpuno eliminiše. Naime, po tom istraživanju, bebe roditelja koji su pušili na otvorenom, a ne u kući su i dalje bile 5 – 7 puta više izložene negativnom uticaju duvana od djece roditelja nepušača.

Tako je i sa psima. Ukoliko mislite da je pušenje tzv. e-cigareta rješenje razmislite o ovim podacima. 2009. godine u Americi je obavljeno laboratorijsko ispitivanje dvije vodeće marke e-cigareta i 18 različitih patrona. Utvrđeno je prisustvo zabrinjavajućeg nivoa otrovnih hemikalija koje uzrokuju rak uključujući i sastojak koji se koristi u antifrizu.

Kada sve ovo znamo jasno je da nema baš mnogo rešenja ukoliko kao pasionirani pušač želite da svog ljubimca zaštitite od posljedica pasivnog pušenja. Ukoliko vać ne brinete o svom zdravlju, probajte da brinete o zdravlju svog najboljeg prijatelja pa prestanite da pušite. To je najbolje rešenje!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad