U Bugojnu otvoreno prihvatilište za zbrinjavanje pasa lutalica

Ljubimci 18. nov 201910:17 > 10:20
Podijeli:
Izvor: Fena

Na lokaciji tzv. Markove okuke prema Kupresu iz pravca Bugojna otvoreno je prihvatilište za zbrinjavanje pasa-lutalica s područja tog grada, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Donjeg Vakufa.

Smještaj pasa-lutalica vrši se uz pomoć i stručni nadzor Veterinarske stanice Bugojno, a prioritet je njihovo uklanjanje iz užeg dijela grada, odnosno s površina u blizini javnih ustanova i preduzeća, posebno školskih dvorišta.

“U prihvatilištu je trenutno smješteno tridesetak životinja, a akcija će se provoditi kontinuirano do popune postojećeg kapaciteta od 300 pasa”m kazao je Amel Hajrić iz Veterinarske stanice Bugojno.

Dodaje kako su u toku aktivnosti na izgradnji novih boksova, s ciljem da se omogući smještaj dodatnom broju pasa lutalica, koji posljednjih godina predstavljaju veliki problem za građane.

“Psi se najprije dovoze u Veterinarsku stanicu gdje se steriliziraju i kastriraju, i dobijaju određenu oznaku. Inače, izgradnja prihvatilišta je od neprocjenjive važnosti, s obzirom da se, prema našim slobodnim procjenama, u ove tri općine nalazi oko 400 pasa-lutalica”, naglasio je.

Ističe da su određene količine hrane za potrebe prihvatilišta kupljene zahvaljujući donaciji organizacije “Save the dogs BiH“, te da se svi građani, koji žele pomoći, mogu javiti u ovu stanicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad