Veterinarka potvrdila: Kućni ljubimci i domaće životinje nisu izvor zaraze

Ljubimci 17. mar. 202010:40 > 10:43
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti korona virusom COVID-19 niti postoje dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi, potvrdila je za Fenu veterinarka Sanja Mutapčić.

Bez obzira na neizvjesnost u vezi s porijekla virusa COVID-19, Mutapčić upozorava da je potrebno, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere, što uključuje redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama.

Mutapčić naglašava da Svjetska veterinarska zajednica preporučuje osobama koje su pozitivne na COVID-19 da ograniče druženje sa svojim ljubimcima te da nose masku za lice i da redovno peru ruke.

Istakla je da korona virusi pripadaju porodici Coronavidae, da pseći krona virus uzrokuje dijareju, a mačji infektivni peritonitis te da nijedan od njih nije povezan s trenutnom pandemijom.

“Trenutno smo mi veća prijetnja za kućne ljubimce, nego oni za nas”, poručila je Mutapčić.

Također je naglasila da se iste preporuke odnose i na domaće životinje te je istakla da građani trebaju izbjegavati stočne pijace.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad